Szépüljünk

Törik a hajad?

Erõs, csillogó, életteli hajra vágyunk, mégis sokszor töredezett, fénytelen, kezelhetetlen hajkoronával kell bajlódnunk. Ám ha betartunk néhány praktikus tanácsot, hajunkat könnyedén egészségessé varázsolhatjuk.





A túlzásba vitt kémiai beavatkozások, a hajsütővas, a durva, szakszerűtlen bánásmód hatására a hajszálakról eltűnnek a védőpikkelyek, frizuránk elveszti nedvességtartalmát, kiszárad, fénytelenné és rugalmatlanná válik. Sőt, ha a hajvégeken a pikkelyek már teljesen lekoptak, a hajszálak szétválnak, hajunk söprűs és töredezett lesz.


Néhány tipp a töredezett haj természetes kezelésére

1. Vágassuk sűrűbben!
A hajszál töredezett végével nincs mit tenni, jobb, ha minél előbb megszabadulunk tőle. Frissítő vágást kérve látogassuk fodrászunkat a megszokottnál sűrűbben.

2. Óvatosan a dauerral és a festékkel!
A gyakori dauerolás és a nem megfelelő minőségű hajfesték nagyban hozzájárulnak a haj kiszáradásához, töredezéséhez. A tönkretett hajat hagyjuk pihenni és hozzuk rendbe, mielőtt újra nagyfokú kémiai ártalomnak tennénk ki. A legjobb persze, ha megpróbáljuk természetes módon helyettesíteni ezeket a káros eljárásokat!

3. Mosás előtt meleg olajos pakolás
Felmelegített szezám-, olíva-, jojoba-, mandula- vagy búzacsíraolajjal kenjük át a hajszálakat, tekerjünk fejünkre fóliát és törölközőt, tartsuk melegen 30 percig, majd mossunk hajat. A növényi olajok pótolják a haj nedvességét, regenerálják a töredezett hajat.

4. Hogyan mossunk hajat?
Nedvesítsük be hajunkat, majd a sampont lágyan masszírozzuk fejbőrünkbe. A töredezett hajjal kíméletesen kell bánni, tehát semmiképp se dörzsöljük. Kerüljük a túl meleg vizet, mert attól a haj fénytelen és merev lesz. Minél langyosabb a víz, annál jobb. Ügyeljünk arra, hogy a hajbalzsamból a fejbőrünkre minél kevesebb kerüljön, inkább a hajvégekre juttassuk.





5. Masszírozzuk fejbőrünket!

Hajmosáskor masszírozzuk a fejbőrünket ujjbegyünkkel, körkörös mozdulatokkal, 3-5 percen keresztül. Ennek hatására javul a hajhagymák vérellátása, gyorsabban távoznak a káros anyagcseretermékek, sőt gyorsul a haj növekedése is.

6. Válasszunk kímélő sampont!
Kerüljük az erős tisztító hatású samponokat, mert szárítanak és roncsolnak. Válasszunk gyengébb, száraz-töredezett hajra való sampont. Természetes változata a „házi tojássampon”, amely magas fehérjetartalmú, így selymessé és kezelhetővé teszi a száraz hajat. (Két tojást verjünk habosra, és masszírozzuk a fejbőrbe. Pár percig hagyjuk hatni, majd öblítsük le langyos vízzel. Végül almaecetes vagy citromleves vízzel öblítsük le a hajat.)

7. Javítsuk fel hajbalzsamunkat!
Hajbalzsamunkhoz kevert néhány csepp bojtorjánolaj ápolja a töredezett hajat.





8. Természetes hajöblítők

Ginzeng: pótolja a száraz haj elvesztett nedvességét, a hajat rugalmassá és fényessé teszi. 1/3 csészényi növényt öntsünk le 2,5 dl forrásban levő vízzel, és hagyjuk állni 15 percig. Majd szűrjük le, és miután langyosra hűlt, öblítsük át vele hajunkat a hajmosás végén.
Almaecet: öntsünk 1 kanál almaecetet fél liter langyos vízbe, és ezzel végezzük az utolsó öblítést. Tonizál, eltávolítja a samponmaradványokat, és a hajat selymessé, csillogóvá varázsolja.
Citromlé: 1 citrom leve és fél liter víz (ásványvíz jobb) keverékével fejezzük be a hajmosást.
Világos sör: a sör magas B2-, B6-vitamin, biotin és folsav tartalma miatt táplál, fényesít, tartást ad a hajnak. Hajmosás után vigyük fel és oszlassunk el egyenletesen a nedves hajon, majd öblítsük ki, és hagyjuk megszáradni.

9. Mire vigyázzunk a hajrögzítéskor?
Használjunk alkoholmentes zselét és hajlakkot, ezek kevésbé szárítanak.

10. Hogyan szárítsuk hajunkat?
Ne dörzsöljük a nedves hajat, helyette csavarjuk törölközőbe pár percre, majd hagyjuk megszáradni szobahőmérsékleten. Ha erre nincs mód, akkor használjunk hajszárítót, de 10 cm-nél ne tartsuk közelebb hajunkhoz, és alacsony fokozatra állítsuk! A forró levegő ugyanis roncsolja a hajvégeket, csakúgy, mint a formázáshoz használt körkefe vagy hajsütővas.





11. Fésülködjünk helyesen!

A fésülködés segít eltávolítani a töredezett hajvégeket, és eloszlatja a termelődött faggyút a hajon, így ápolja, és fényesebbé teszi azt. A vizes hajat azonban semmiképp se ráncigáljuk fésűvel vagy kefével, mindig hajmosás előtt fésüljük ki hajunkat. Használjunk nagyobb fogú, természetes alapanyagú (fa vagy csont) fésűt!

12. Hajszépítők szájon át
A szép és egészséges hajért elsősorban az A-, B-, C- és E-vitaminok, valamint a kalcium és a vas felelős. A vas fő természetes forrása a spenót és a sóska, ezen kívül együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, rostban gazdag táplálékokat, és igyunk legalább két liter ásványvizet naponta. Kúraszerűen fogyasszunk nyers élesztőt, illetve élesztő- vagy karotin kapszulát.

13. Fokozott védelem nyáron!
Az erős napsugárzás szárítja, fakítja és roncsolja a hajat, ezért ilyenkor használjunk UV-szűrős hajápolókat, hajmosás után pedig használjunk napozás utáni, vitaminos hajbalzsamot. Napozáskor kendővel, szalmakalappal védjük hajunkat, és ha tengervízben vagy egy strand medencéjében vizes lesz a hajunk, öblítsük le a zuhanyozónál, mert a sós, illetve klóros víz is roncsolja a hajat.







Kedvenc ápoló tippjeink:

Ampullás E-vitamin, vagy az E-vitamin kapszulában lévő koncentrátum
Alfa Parf hajvégápoló olaj
L’Oreal és Wella professzionális termékek
Rising termékek – tanácsadás alapján

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top