Szépüljünk

Mi legyen a sminkkel, ha jön a hideg?

Sok nõ télen fél sminkelni magát, mert a zord idõjárás miatt nem tudja, mit használjon, hogy a bõre ne legyen még nagyobb megpróbáltatásnak kitéve. Pedig ez a félelem teljességgel alaptalan!

Igaz, hogy a bőr télen a kinti hideg-benti meleg ellentét miatt jobban „kifárad” estére, de a megfelelő krém ezt a gondot megoldja helyettünk. Így nekünk már csak egy dologra kell koncentrálnunk: hogyan sminkeljük magunkat?

Télen hajlamosak vagyunk a sötét, a hideg, és nem utolsó sorban praktikus okok miatt (a sár, latyak ellen) sötét ruhákban járni. Ha már így van, tegyünk ellene színekkel az arcunkon, hogy ne legyünk végleg „gyászhuszárok”!

Védve a fejünket-nyakunkat, a garbó, sál, sapka használata miatt az alapozót és a púdert télen lehetőleg mellőzzük. A hideg ellen általában annyira bebugyoláljuk magunkat, hogy csak a szemünk látszik ki, és nem vitás, hogy egy alapozóval-púderrel összekent ruhadarab felettébb csúnya látvány, ha végre meleg helyre kerülve levesszük (közben persze jól szét is kenjük az arcunkon a maradék anyagot). Persze, ha valakinek bőrhibája van, vagy eltüntetendő friss csúfsága, csak magára a hibára tehet egy kis alapozót (ami szigorúan olyan színű, mint a bőr; ellenkező esetben foltos lesz az arcunk, mert látszik, hol van alapozó, hol nincs)! Természetesen korrektor a szem alá kis mennyiségben jöhet, hogy ne a sötét karikák kandikáljanak ki a sapka alól!

A pirosító is felesleges, a hidegben úgyis kipirul az arcunk. Bár kint sajnos az orrunk-fülünk is piros lesz, nemcsak az orcánk, de ez „felengedve” a melegben elmúlik. Ha valakinek kipirosodik az orra, mert betegségében sokat fújta, felejtse el a pirosítót, mert az optikailag még pirosabbá teszi az orrot.

Télen a hangsúly a sminkben a szemen van. Ha valaki nem jár szoláriumba, hamar lekopik a nyári barnasága és sápadt, fakó színű bőre lesz. Ezt ellensúlyozandó a szemet kontúrozni szinte kötelező! Persze nem feketével (azt hagyjuk meg az alkalmi sminknek), szürke, barna a legáltalánosabb, de a kiélvezheted a színek sokféleségét is: egy jól kiválasztott kék, zöld, lila kontúr máris élénkebbé teszi az arcunkat. Viszont figyeljünk arra, hogy milyen színű pulóverben vagyunk, hangoljuk össze a sminkünket vele, hogy egymás színét felerősítsék, ne pedig elnyomják (pl.: a piros pulóver-barna kontúr üti egymást)!

Az idei őszi szemhéjszínek télen továbbra is a topon vannak: rózsaszín, lila, mályva, kék, zöld, narancssárga. Régebben azt tartották, az a jó, ha ugyanolyan színű sminket és ruhát viselünk. Mára ez már érvényét vesztette, de akkor is jobb figyelni, hogy ugyanazon típusból (hideg, meleg) valók legyenek. Mivel ezek a színek feltűnőek az arcon, vigyázni kell, hogy szépen dolgozzuk el őket, ne maradjanak éles vonalak közöttük! A világosabb szín a szemöldök alatt fut, az ugyanolyan tónusú szín erősebb változata pedig a mozgórészre kerül, a szemöldökcsontnál találkozva finoman összesatírozzuk őket.

A tél nagy újdonsága a sminkben a színes szempillaspirál. Gyönyörű lilák, burgundivörösek, sötétzöldek, türkizkékek kavalkádja várja, hogy használjuk őket. Ha semmi más nincs az arcunkon, mint egy jópofa, feltűnő színű szempillaspirál, máris nem tűnik olyan sápadtnak a bőrünk!

Ha a szemünk hangsúlyos, a száj már csak éppen jelzésértékű legyen. A bebe csillogó ajakápolója például tökéletes választás, télen úgyis hamarabb kicserepesedik a szánk, ha nem ápoljuk, így jó, ha ápolóanyaga mellé némi csillogást is kapunk. Ha valaki ragaszkodik a rúzshoz, annyit tegyen meg, hogy nem extratartósat használ, mert abban kevés zsír van (pont a magas festékanyag-koncentrációja miatt tartós) és könnyebben kiszárad a száj alatta. Még ha este le is töröljük a rúzst, sokszor egy éjszaka nem elég a száj regenerálódásához. A színezett szájfények továbbra is ezer színben pompáznak; ha a szemünk kapta a fő hangsúlyt, jól mutat rajtunk egy hozzáillő, szépen csillogó szájfény!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top