Szépüljünk

Mézes – krémes

Édes, aranyszínû, és nagyon egészséges? Igen, ez a méz, ami az arcápolásban is az egyik legõsibb csodaszer!




A méz ősidők óta tekintélyes szerepet játszik a testápolásban – tisztít, táplál, puhít, illetve megköti a nedvességet, ezzel feszessé, rugalmassá téve bőrünket. Eme tulajdonságainak köszönhetően pedig pont alkalmas arra, hogy ebben a hűvös, szeles időben vele kényeztessük magunkat.

Miért pont a méz?

• Elsőrendű vitaminforrás – a B-, C-, A- és E-vitaminok regeneráló tulajdonsággal bírnak, így a fáradt, érzékeny arcbőr frissebb, fiatalosabb kinézetű lesz.

• A szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek (kalcium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, kén, jód, stb.) is megtalálhatók benne.

• A mézkivonat gazdag cukrokban (80-90 százalékát a szőlő- illetve gyümölcscukor teszi ki), amelyek megkötik a vizet, így hidratálják a bőrt.

• Gyógyír az érdes, száraz bőrre, de a cserepes ajkakat is puhává, tükörsimává varázsolja.

• Fokozza a vérbőséget, és nyugtatja a bőrt.

• Antibakteriális hatású – kiválóan alkalmas mitesszerek, pattanások kezelésére.






Otthoni mézes praktikák


Nem mindig a legdrágább kozmetikai készítmények jelentik a legjobb megoldást – otthon is sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük bőrünk üdeségét, ráadásul szinte egy fillérünkbe sem kerül. Ha házilag készítünk pakolásokat, mindig tiszta eszközöket használjunk, és csak friss alapanyagokkal dolgozzunk. A maradékot nem érdemes félretenni egy esetleges következő alkalomra, mert könnyen megromolhat.
Mielőtt feltennénk a maszkot vagy pakolást (ügyelve arra, hogy a szemkörnyékre ne kerüljön), gondosan tisztítsuk meg bőrünket.

Mézes-túrós arcmaszk
Melegítsünk fel két evőkanál mézet, hogy folyékony állagú legyen, majd keverjünk hozzá két evőkanál túrót. Vigyük fel a masszát az arcunkra, majd negyedóra elteltével mossuk le langyos vízzel. Ne lepődjünk meg, ha elgyötört bőrünk hirtelen bársonyosan puha lesz.

Villámgyors mézes pakolás
Ha nincs időnk maszkot készíteni, vékonyan kenjük be arcunkat mézzel, persze csak alapos tisztítás után. Tizenöt perc után mossuk le bő, langyos vízzel – nemcsak vérkeringésünk fokozódik, de frissebbnek, pihentebbnek érezzük majd magunkat.





Mézes arcpakolás száraz bőrre

A következő keveréktől bőrünk szinte azonnal visszanyeri nedvességtartalmát.
Hozzávalók: két evőkanál méz, két evőkanál almalé, két evőkanál virágpor, egy tojássárgája.
Keverjük össze az almalevet a virágporral, rázzuk fel, és pihentessük egy órát. Szűrjük át az egészet egy szitán, hogy megszabaduljunk a pollentől, majd adagoljuk hozzá a többi alkotórészt. Kenjük arcunkra a pakolást, és még mielőtt ránk száradna, mossuk le langyos vízzel.

Tápláló pakolás száraz bőrre
Pépesítsünk össze egy őszibarackot, majd keverjünk bele 2-3 evőkanál mézet. Vigyük fel az arcunkra, és tíz perc múlva langyos vízzel mossuk le. Frissíti, táplálja a száraz bőrt.

Mézes ajakápolás
Garantáltan nem lesz cserepes az ajkunk, csak dörzsöljük át puha fogkefével, majd kenjük be mézzel. Tíz perc múlva mossuk le az édes ajakírt, de akár le is nyalogathatjuk.


Ha nincs időd otthon pepecselni…

A szépségipar is hamar felismerte, hogy a méz nemcsak a teában lehet hatásos megfázás ellen, de a kozmetikában is hasznosítható, így egyre több mézes kozmetikai termék közül választhatunk az üzletekben. A krémek nagy része a mézen kívül egyéb értékes méhészeti terméket – propolisz, méhviasz – is tartalmaz. A propolisz például remek fertőtlenítő hatásdsl bír, így kifejezetten ajánlott problémás bőrre.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top