Szépüljünk

Fejtetõre

A tél legalább annyira igénybe tudja venni hajunkat, mint a nyár károsító hatásai. Akár párás, ködös az idõ, akár száraz, csípõs hideg van, a hajunk minden esetben törõdést, megfelelõ gondoskodást igényel.




Télen a Könnyebben, gyorsabban zsírosodik, kevésbé tartanak a frizurák, és a sapka viselése sincs áldásos hatással a hajkoronánkra.

Minden hajmosást próbáljunk úgy igazítani, hogy utána néhány órát ne kelljen a levegőre mennünk. Hiába szárítjuk át rendesen, a hirtelen hideg könnyen kárt tehet az átmelegedett hajhagymákban. Ha fodrászhoz megyünk, mindig legyen nálunk sapka vagy kendő, hogy hajunkat védeni tudjuk.





A fejbőr megfázása hajhullást de leginkább korpásodást okozhat. Korpásodás léphet fel akkor is, ha túl száraz vagy érzékeny a fejbőr, ha gyenge minőségű a sampon, sőt akkor is, amikor a fűtés miatt alacsony a levegő nedvességtartalma. A kiszáradás miatti korpásodás a fejbőr vérkeringésének serkentésével (hideg-meleg zuhany, hajszesz) magától megszűnik de a száraz lakásban érdemes mindig párologtatni.





A korpa ellen minden esetben védekezni kell, mert a korpás fejbőr ideális táptalaja a baktériumoknak és az élesztőgombáknak. Várható következmények: a haj növekedésének abbamaradásától egészen a hajhullásig. Ha hajunkat megfelelően gondozzuk, akkor a lassan kezdődő ünnepi szezonban sem fog gondot jelenteni az alkalmakhoz illő frizura kiválasztása. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne az utolsó pillanatban festessünk vagy daueroltassunk, sőt a hajvágást se az ünnepi frizura elkészítésekor tegyük mert a frissen ” megdolgozott” haj sokkal nehezebben kezelhető.

Míg karácsonykor a meghittség, a szeretet visszafogott eleganciát kíván meg tőlünk, addig a szilveszteri partira készülve szabadjára engedhetjük a fantáziánkat.





Figyeljünk azonban mindig arra, hogy hová, miben és kivel (kikkel) megyünk. Nem biztos, hogy elegáns kontyot kell fésülnünk egy dögös farmerszereléshez, de a nagyestélyihez sem illenek a színezett tupírozott tincsek. Minden frizurába próbáljuk önmagunkat “beletenni”, az legyen az irányadó, hogy milyen az egyéniségünk, miben érezzük jól magunkat anélkül, hogy feszengenünk kellene.





Persze nem árt, ha már jó előre kipróbáljuk, hogy a megálmodott frizura és az alkalomra választott ruha illik-e egymáshoz. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor apró hajdíszekkel kiegészíthetjük az elkészített hajkoronát, sőt nem ritkán a ruha anyagából alakított fejdísz is javíthat az összképen. Soha nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy egy frissen mosott, ápolt, gondozott haj már önmagában is szép tud lenni, és nem feltétlenül kellenek extra beavatkozások ahhoz, hogy megtaláljuk az aktuális frizura lényegét: a jó közérzetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top