Szépüljünk

Patt-helyzet

A pattanások természetüknél fogva minden jónak az elrontói. Alattomosak, gonoszak, rútak, és az ember minél jobban utálja õket, azok annál inkább virulnak.





A pattanások és azok mélyebb, fájdalmasabb, vörös változatai, az aknék 80 százaléka tini korban lépnek fel. A legtöbb esetben ezért a hormon, pontosabb az androgén hormon termelődése a felelős. Amikor ebből több van, akkor a faggyúmirigyek megnagyobbodnak, és több faggyút választanak ki.

A rémálom azonban akkor kezdődik, amikor a faggyúmirigyek kivezető csöve és a szőrtüsző elszarusodik, keskenyebbé válik és eldugul. Az eredmény: a faggyú nem tud akadálymentesen kiürülni, elfolyni, és kis dugó képződik, amely mögött felhalmozódik a folyamatosan termelődő zsír.





A mitesszerek az akne leggyengébb változatai, vagy a bőr alatt bezáródva helyezkednek el, és ilyenkor fehér színűek, vagy nyitottak, s akkor feketék.

Általában a faggyújáratokban, a bőrön található baktériumok hatására gyulladnak be, s gennyes pattanások keletkeznek belőlük, ezt nevezik akne pustolosanak. Az akne legrosszabb formája az akne conglobata, a megdagadt, kinyomhatatlan csomók, amelyek összeköttetésben vannak egymással és nem csak az arcon, hanem a háton, a dekoltázson és gyakran a genitáliákon is megjelenhetnek. Mély hegek maradnak utánuk a bőrön és a lelkekben egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top