Szépüljünk

Vitamin-mátrix

Könnyû azt mondani, hogy együnk sok vitamint, amikor nem tudjuk, mennyi a sok, mennyi a túl sok és mennyi lehet az elég. A következõ felsorolásból azonban minden kiderül:





A-vitamin: napi szükséglet 0.8-1.0 mg. Megtalálható: 10 g csirkemáj, 10 g marhamáj, 100 g angolna, 200 g tonhal. További forrás: kenőmájas, vaj, sajt.

Tanácsok: Az A-vitamin csak állati eredetű étkekben található, de a megfelelő mennyiséget úgy is fölvehetjük, ha béta-karotinban gazdag növényi táplálékot fogyasztunk, mert a béta-karotin az A-vitamin elővitaminja.


Béta-karotin: napi szükséglet 4 mg. Megtalálható: 100 g pirospaprika, 100 g spenót, 1 közepes nagyságú répa, 150 g mangó, 200 g friss vagy 100 g szárított sárgabarack.

További forrás: brokkoli, papaya.

Tanácsok: A béta-karotin zsírban oldódó vitamin, ezért ha zöldségeket párolunk, mindig adjunk hozzá némi olajat. Ez a vitamin érzékeny a magas hőrmérsékletre, a fényre és az oxigénre, ezért ne tároljuk sokáig a zöldséget, hanem feldolgozás után azonnal együk meg, hogy ne legyen sok a vitaminveszteség. 






C-vitamin: napi szükséglet: 75 mg. Megtalálható: 60 g paprika, 75 g brokkoli, 75 g karfiol, 45 g áfonya, 150 g narancs, 150 g eper, 1 kiwi.

További forrás: spenót, karalábé, krumpli, grapefruit, ribizli, mandarin.

Tanácsok: A gyümölcsöket óvjuk a fénytől és a hőtől, ne tároljuk sokáig őket, és a többnapos vagy fonnyadt gyümölcs helyett válasszuk a mélyhűtött árut, mert ez a vitamin jól bírja a hidegsokkot, a fagyasztás során nem veszít túl sok vitamint. C-vitamin esetében nem beszélhetünk túlfogyasztásról, mert vízben oldódó vitamin, és amire nincs szüksége a testnek, azt eltávolítja.






E-vitamin:
napi szükséglet 12-17 mg. Megtalálható: 1 evőkanál növényi olaj, 1 evőkanál napraforgó olaj, 50 g mogyoró, 50 g mandula. További forrás: rozskenyér, füstölt halak, makréla, borjúvelő, feketeretek, paprika, zeller.

Tanácsok: Az E-vitamin szereti a sötétséget, tehát ha túl sok fény éri, elveszíti hatását. Az olajokat ne polcon, hanem jól záródó szekrény mélyén őrizzük, és ne hevítsük fel annyira, hogy füstöljön, vagy a szagát lehessen érezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top