Szépüljünk

Más: ásványok

Ka, Ca, Mg, Zn, K, I, S, Na. Senki ne ijedjen meg, ez nem titkosírás! Néhány emlék rég megboldogult kémiaóráinkról. Ugye mindenkinek dereng még halványan a Mengyelejev-féle periódusos rendszer?




A cink nélkülözhetetlen a DNS, az RNS, a fehérjék, az inzulin és a spermiumok szintéziséhez. A szervezetnek cinkre van szüksége a szénhidrátok, zsírok, fehérjék és alkohol lebomlásához, a szén-dioxid leadásához, az A vitamin felhasználásához, és több mint hetven különféle enzim működéséhez. Ezen kívül a cink erősíti az immunrendszert és gyorsítja a sebek gyógyulását.





Központi jelentősége van a szervezet szöveteinek növekedésében és karbantartásában illetve a magzatok és a gyermekek növekedésében. Még az ízlelést is élesíti.

A sejtek sem szaporodni sem növekedni nem tudnak foszfor nélkül. Kulcsfontosságú a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebomlásához, végül a foszfor segíti a zsírok vérbeli mozgását és szállítja a tápanyagokat.

A kálium a nátriummal összhangban működve egyensúlyban tartja a szervezet folyadékháztartását, ami létfontosságú az emberi szervezet működésében. A kálium ezen kívül fontos szerepet játszik a fehérjék lebontásában, továbbá az idegek és az izmok működésében.

A réz fontos szerepet tölt be a szervezetben. Részt vesz a vörös vértestek, a csontok és a kollagén képzésében, a vas felszívódásában és szállításában, sőt még a ribonuklein-sav (RNS) képzésében is, továbbá elősegíti a sebek gyógyulását.





Csak nemrégiben derült ki, hogy a szilícium nem csak az állati, hanem az emberi szervezet számára is elengedhetetlenül szükséges elem. Különleges funkciója az egészséges kollagén szintézisének (kötőszövet) és az erős, kalciumban gazdag csontok felépítésének segítése. A szilícium leginkább a vérplazmában található meg, de koncentrációja a bőrben és a kötőszövetben a legmagasabb.

A kutatók szerint a szilícium csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, lassítja az öregedést, valamint segít megelőzni és csökkenteni az izületi gyulladást illetve a csontritkulást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top