Szépüljünk

Lábsegély

Aki szívesen visel magas sarkú cipõt, annak minimum minden másnap laposban kellene járnia. Ugyanis a magas sarkú cipõk viselésekor a testsúly 90 százaléka az ujjpárnákra helyezõdik, míg laposban ez mindössze 20 százalék. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, fájdalmas következményekkel kell számolnunk: égõ lábujjak, deformálódások, hátfájás és az Achilles-ín rövidülése.

A naponta végzett néhány perces tornagyakorlatok segítenek, hogy a test egyensúlya a megterhelés ellenére is megmaradjon, a vádlik, a csípő- és a hátizmok ne feszüljenek meg, s ne fáradjanak el a nap végére: külső talpélen járás, sarkon-, lábujjhegyen állás és járás. Szintén jó, ha kisebb tárgyakat, például kockát teszünk a padlóra, és ezt a lábujjakkal felemeljük, mert ezzel fokozhatjuk a vérkeringést.






Hideg lábak

A hideg láb tipikusan női jelenség, amelytől minden harmadik nő szenved, és amelyért a vérkeringési zavar a felelős. Ugyanis normális esetben a vér viszi tovább a meleget az egész testben. Minél jobb a vérkeringés, annál jobb a meleg eloszlása a testben. A kinti hideg és a vérkeringési zavarok esetén a meleg eloszlása csak takaréklángon üzemel, mivel az erek összehúzódnak, és csak az életfontosságú szervek kapnak elég vért. A hideg láb azért veszélyes, mert hosszú távon gyengíti az immunrendszert, megfázásokhoz, hólyaggyulladáshoz vezethet, és a hideg láb alvászavarokat, fejfájást is okozhat. Néhány trükkel elősegíthetjük a vér keringését, és legyőzhetjük a hideget. Ezért ügyeljünk a következőkre.

• Ne hordjunk szűk cipőt, mivel ez csökkenti a láb és a cipő közötti levegő áramlását, így a meleg sem tud elraktározódni.
Kerüljük a szoros zoknit. A véredényekre kifejtett nyomás vérhiányhoz vezet. Viseljünk pamut vagy angóra zoknit széles, elasztikus, gumis résszel.

• Igyunk kevesebb kávét, ugyanis a koffein szűkíti a vénákat, főleg a lábon. Télen kortyoljunk sok gyógynövényteát, amely az egész testet felmelegíti.





• Szívjunk kevesebb cigarettát, mert a nikotin is hozzájárul az erek összeszűküléséhez.

• Ne rakjuk egymáson keresztbe a lábainkat, mert így blokkoljuk a vér egyenletes keringését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top