Szépüljünk

Helyrehozhatóak a károk?

Bõrünk természetes védekezõ mechanizmusai mellett rendelkezik olyan rendszerekkel is, amelyek a már károsodott sejteket próbálják regenerálni. Ezekkel azonban soha nem szabad visszaélnünk!

Ön-karbantartás

A bőrsejtek saját “csináld magad” javítóprogrammal rendelkeznek annak érdekében, hogy helyrehozzák a napsugaraknak huzamosan kitett, sérült DNS-t. Az éjszaka folyamán a sérült sejtek mindent megtesznek annak érdekében, hogy regenerálják magukat. Azonban ha túl sok sejtnek van szüksége javításra, a javító mechanizmusok túlterheltekké válhatnak. Ha ez megtörténik, egyes sejtek elhalnak, mások módosult állapotban élnek tovább. Mikor a bőr immunrendszere érzékeli a károsodott sejtek jelenlétét, akcióba lép. Feladata az elváltozott sejtek elpusztítása, hogy azok ne osztódhassanak, s így ne okozhassanak bőrrákot.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy napozás után felhólyagosodik a bőröd? Ha igen, ez azt jelenti, hogy bőröd immunrendszere nincs csúcsformában!

A Langerhans sejtek alkotják a bőr immunrendszerének vázát. Ezek a dolgos “őrszemek” azonosítják a nap által károsított sejteket, hogy az immunrendszer megsemmisíthesse őket. Ugyanakkor a Langerhans sejtek maguk is rendkívül érzékenyek a napsugárzásra. Az UV sugárzás csökkenti e nélkülözhetetlen sejtek számát és gyengíti azokat, amelyek megmaradnak. Tartsuk észben, hogy ezek a természetes védelmi formák személyenként különbözők. Lehet, hogy nem igazságos, de igaz: nem vagyunk egyformák a nap alatt!

Óvja magát!

Mint láthatod, a bőr természetes védelmi rendszere nem tökéletes. Nem alkalmas arra sem, hogy megvédje magát a káros UV sugaraktól.

Ez kimondottan igaz:

  • A nap legforróbb óráiban, 11-15 óráig.
  • Ha bőrtípusod inkább leégésre, mint barnulásra hajlamos.
  • Ha 12 évesnél fiatalabb gyermekről van szó.

    Gyermekek a napon

    Minél előbb éri UV sugárzás a gyermek bőrét, természetes, egész életre szóló védelme annál hamarabb fogy el. Ha védelmi rendszere kimerül, nincs többé visszaút! A gyermekeknek tehát külön védelemre van szükségük, hiszen…

  • Imádnak játszani a napon. Sokkal több időt töltenek a szabadban, mint a legtöbb felnőtt.
  • Természetes védelmük még mindig kezdetleges, így nem védi őket tökéletesen.

    Még ha bőröd melanintermelő bajnoknak is tűnik, jobb, ha biztosra mész: mindig használj napkrémet!

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top