Szép lábak

Visszér gyorstalpaló a szép lábért

A visszér kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. Az elhízás, a terhesség, a mozgásszegény életmód, az álló- vagy ülőmunka mind-mind kockázati tényezők.

Jó hozzáállás is segíthet a visszereken

A visszerek legenyhébb formáját seprű- vagy pókvénának hívjuk. Ezek a bőrfelszínen megjelenő hajszálvékony, piros színű értágulatok egészségügyi problémát nem, csupán esztétikai gondot jelentenek. Az úgynevezett retikuláris vénatágulatok szintén nem emelkednek ki a bőrfelszínből: vastagabb, kékes színű erek, a comb és a lábszár hátsó részén alakulnak ki többnyire, és ezek is elsősorban esztétikai szempontból okoznak (sokszor persze nem kis) gondot az érintetteknek.

A klasszikus visszértágulat vastag, olykor ceruzavastagságú, kidudorodó, kanyargós erekből áll, amelyek a teljes lábszár belső részén megjelenhetnek. Ezek okozzák a legtöbb panaszt, és kezelésük minden esetben orvosi felügyeletet is igényel.

 

Használjunk rendszeresen heparin tartalmú visszérkenőcsöt! A vény nélkül kapható krémek és gyógyszerek mérséklik a láb fájdalmát és a duzzanatot, csökkentik a gyulladást, javítják a vérkeringést és kezelik az esztétikai problémát.

 

Hordjunk kompressziós harisnyát! Az úgynevezett visszérharisnyák jelentősen javíthatják a kialakult állapotot, de csak abban az esetben, ha tökéletesen illeszkednek a problémás lábra, se nem túl szorosak, se nem túl tágak.

Injekciós kezelés: A kisebb visszerek, műtéttel el nem távolítható seprűvénák kezelésére alkalmazott gyógymód. Az injekcióval olyan gyógyszert juttatnak az érbe, amely helyi gyulladást okoz, és így az érfal hegesedését, zsugorodását okozza, ami elzárja az adott érszakaszt. A kezelés után egy ideig rugalmas fáslit vagy gyógyharisnyát kell viselni.

Lézeres kezelés: A nagyobb erek kezelésére nem használható, de hajszálerek eltüntetésére kiválóan alkalmazható ez a viszonylag új műtéti megoldás. A lézersugár áthalad a bőrön, és károsítja a kisebb ereket, amelyek a beavatkozás következtében elzáródnak. Utólagos fáslizásra ebben az esetben nincsen szükség.

Hagyományos műtét: A bőrön két-három milliméteres bemetszéseket ejtenek, és ezen keresztül a megvastagodott vénákat eltávolítják. Az így kiesett vénák feladatát a többi ér átveszi, ez tehát semmiféle egészségügyi problémát nem jelent. Az apró sebek gyakorlatilag hegesedés nélkül gyógyulnak, a műtétet követően négy hétig fásli vagy gyógyharisnya viselésére van szükség.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top