Szép lábak

Van értelme a megelőzésnek visszérműtét után?

Egy érműtéten már túl van, de máris a következő beavatkozás fenyegeti egy olvasónk férjét - de mit mond minderre szakértőnk? Túl sok meglepetéssel nem tudott szolgálni: csakis a tudatos odafigyelés és a túlsúly leadása javíthat a helyzeten.

„A férjem jobb lábát visszér miatt műtötték tavasszal, előzőleg elpattant egy ér, és a bokáján fekély is keletkezett. A műtét után is rugalmas pólyával van térdig bekötve a lába. Aggaszt, hogy a másik lába is vöröses barnásan színeződik nagyon látványosan. Túlsúlyos, de nem sikerült fogynia a diéta ellenére sem, sajnos keveset mozog. Lehetséges, hogy a bal lábát is műteni kell? Milyen életmódbeli változásokat javasol?” – kérdezte Lizada visszérszakértőnket a Szép lábak rovatunkban.

A Nők Lapja Café szakértője számára egyértelmű volt, hogy a jobb végtagon visszértágulat kirepedése és vérzése (idegen szóval varix ruptura) miatt kellett elvégezni a visszértágulat eltávolítását. Sajnos aggódó olvasónk nem hiába fél attól, hogy párjának már a másik lábán is tapasztalhatóak tünetek, az érsebész szerint amennyiben a bal lábon is visszértágulat okozza bőr pigmentációját, ott is könnyen előfordulhat ugyanez, és akkor bizony ott is szükség lesz műtétre.

Ugyanakkor addig is adott pár jó tanácsot: azt javasolta, hogy hordjon kompressziós harisnyát, és ezzel egyidejűleg – természetesen a szakorvosával konzultálva, annak ajánlása alapján – szedjen venotonikumot, vagyis vénás tónusfokozó gyógyszert. Az is fontos, hogy ugyanilyen hatású, venotonikumot tartalmazó kenőccsel is kezelje egyidejűleg a lábát.

Olvasónk kérdéséből azért egyértelműen látszik, hogy valójában maguk is tisztában vannak azzal, hogy a műtéten kívül muszáj lesz párjának az életmódján is változtatni. Visszérszakértőnk válaszában elsősorban azt javasolta, hogy „láb izom-pumpa fokozó gyakorlatokat” végezzen az, aki visszérpanaszokkal küzd, ilyen szempontból kiváló választás az úszás, a kerékpározás, a kocogás – vagyis minden olyan mozgásforma, amitől úgy élénkül fel a keringés, és csökken a vér pangása az erekben, hogy nem jár túlzott megterheléssel.

Egyértelmű, hogy a túlsúly valóban az egyik fő probléma, ha valaki visszerekkel küzd, nem is beszélve ennek olyan további káros egészségügyi hatásáról, mint a magas vérnyomás vagy a diabétesz. A pluszkilók jelentette terhelést a szó legszorosabb értelmében a lábunk hurcolja, és bizony nem mindegy, hogy a szív felé áramoltatott vérnek a gravitáción kívül még milyen „nehezített tényezőkkel” kell megküzdenie.

Világosan kiderült ez tavalyi nagyszabású visszértesztünkból, amelyet közel 16 ezer olvasónk töltött ki. Ebben az egyik kérdés a visszerességgel érintettek súlyára vonatkozott, és még a vártnál is rosszabb eredménnyel zárult: mindössze a válaszadóink ötödének nem volt súlyfeleslege, vagyis az abszolút többségükre is igaz volt, hogy extra kilókkal terheli szervezetét – és lábait. Ráadásul közel 33 százaléknak – több mint a tesztet kitöltők harmadának – tíz kilogrammot meghaladó súlyfeleslege van, ami már egészen biztosan kockázatos az egészségükre nézve.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top