Szép lábak

Mit jelez a sajgó láb?

Egyre inkább látszó seprűvénák, bedagadt, nehéz láb – ugye milyen kellemetlen? Sajnos a többség homokba dugott fejjel inkább nem vesz tudomást a problémáról, pedig fáradt lábaink maguk a figyelmeztető felkiáltójelek.

Jó hozzáállás is segíthet a visszereken

A duzzadt láb maga a jelzés: veszélyben van végtagjaink egészsége! Az úgynevezett nehézláb-érzés gyakran jár együtt más panaszokkal, bedagad a boka, vagy akár a lábszár. Jellemző, hogy nemcsak szó szerint súlyosnak érezzük ilyenkor a lábunkat, de az sajog és feszítő jellegű fájdalom is jelentkezik, míg mások viszketésre panaszkodnak.

A vénákban a megnövekedett nyomás miatt tágul ki az ér, az érfal egy idő után kitüremkedik, és a vénák kanyargóssá válnak. Ezeket a beteg vénaszakaszokat nevezzük visszértágulatnak. Nem pusztán esztétikai kérdés, hiszen ilyenkor az érhálózat túlterhelt, a környező szövetekre nézve is ártalmas ez az állapot.

Az esetek többségében előfordulnak családi „előzmények”, hiszen sokkal nagyobb az esélye visszértágulatok kialakulásának, ha valakinek a családjában megtalálható a betegségre való hajlam. Mindent persze nem lehet a génekre fogni, hiszen az örökletes tényezőkön kívül nagyon is számítanak a felesleges kilók, az álló- vagy ülőmunka, a rossz táplálkozás vagy a mozgásszegény életmód. Ezért életmódváltással, a felesleges kilók leadásával, gyógyító hatású krémek, gélek alkalmazásával és a bőr alatt fekvő vénákat összenyomó gumiharisnyák és rugalmas pólyák hordásával lelassíthatjuk az egész folyamatot.

Visszérbetegségnél jóval többről van szó, mint egy mindössze szépészeti problémáról, hiszen a komoly betegségek kialakulásához vezethet. A visszérbetegség egyik ilyen következménye a láb romló vérkeringése miatt kialakuló súlyos elváltozás, a láb kifekélyesedése. Ezért sokat számít, járunk-e rendszeresen orvoshoz, kapunk-e megfelelő kezelést, vagy sosem látta orvos a lábunkat, és már csak a kialakult szövődménnyel, következménnyel fordulunk hozzá.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top