Szép lábak

Botokat elő: nordic walking a szép lábért

Itt az ősz, de ez csak még egy ok, hogy tegyünk egy minden izmot átmozgató sétát - méghozzá botokkal a kézben!

A síelőknek kifejlesztett nyári edzés, vagyis a nordic walking leginkább abban különbözik a hagyományos gyaloglástól, hogy két speciális bot segítségével végezzük, így nem csupán alsó végtagjainkat, hanem felsőtestünket is átmozgatjuk a dinamikus séta során.

Az intenzív gyaloglás az izmok kilencven százalékát mozgatja meg egy időben, így húsz – egyes vizsgálatok szerint több mint harminc – százalékkal több kalóriát égetünk el, mint a „sima” menetelés során. Az erőteljes zsírégető hatás – akár 500 kalória per óra – a határozott karmunka hatására megnövekedett pulzusnak köszönhető.

A nordic walking rendszeres gyakorlásával javul az állóképesség, a testtartás, a vérkeringés, az egész szervezet oxigénellátása, valamint a csigolyák anyagcseréje. Hatékonyan alkalmazható a visszerek kialakulásának megelőzésére, illetve a már kialakultak kordában tartására.

Mozgás közben azokat az inaktív alsó háti és nyaki részeket is behatások érik, amelyek más mozgásformával egyáltalán nem érhetők el. Erősödnek a hátizmok, de nem terheli meg az ízületeket, és csökkenti a váll- és nyakizmokban lévő feszültséget. Minimum fél-, maximum két óra gyaloglás ajánlatos egyszerre – ennyit viszont akár naponta is végezhetünk.

 A karok és felsőtest izomzatának erőteljes használata növeli a gyaloglás sebességét, így fokozza a hatékonyságát is. Dolgozhatunk hosszan kinyújtott vagy gyors léptekkel, a változatosságot pedig a különböző terep és környezet variálásával érhetjük el.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top