Szép lábak

Amikor már csak a műtét segít – válaszol a visszérszakértő

Van, amikor a visszeres panaszok annyira súlyosak, hogy már csak a műtét a megoldás. Ilyenkor rengeteg kérdés merül fel, nem véletlen, hogy olvasónk érsebész szakértőnkhöz fordult.

„A jobb lábamban érszűkületet állapítottak meg három-négy éve (Doppler-vizsgálat, érfestés, nyaki ultrahang stb. után). A műtét előtt nem sokkal viszont kiderült, hogy a bal lábamnál is probléma van. Sajnos a sebem nem gyógyult be, sőt összejött egy sérv is a jobb oldalamon az alhason. Ma megyek kontrollra, már megvan minden vizsgálati eredményem, amit az altatóorvos kért. De mire számíthatok? Újabb hónapokig tartó sebkezelés, esetleg egy újabb sérv? Mindenki azt mondja, cseréljek orvost. Valóban ez a megoldás?” – fordult Sándor nevű olvasónk a visszérszakértő érsebész orvosunkhoz.

Vedd komolyan a visszereidet!

A Szép lábak rovat szakértője szerint az elmondottak alapján mindkét oldali csípőverőér elzáródásáról van szó, ezért a hasi főütőér-combütőerek közötti áthidalás, úgynevezett fordított „Y” műér beültetésére van szükség. Az ilyen esetekben a seb gyógyulását meg kell várni, és valóban csak utána lehet a műtétet elvégezni, a műér beültetése után ugyanis fennáll a fertőzés veszélye. „Egyébként a sérvét is meg lehet operálni a rekonstruktív érműtéttel egy időben” – javasolta az érsebész olvasónknak.

Sándorhoz hasonlóan sokan vannak, akiknél már csak a műtét marad megoldásként, mert a vénás elégtelenségek többé más módon nem kezelhetők, illetve a megfelelő életmód, a kompressziós harisnya, fáslizás, illetve a heparintartalmú vény nélkül kapható készítmények már nem segítenek az ezeket kísérő panaszok enyhítésében.

 A műtét során leggyakrabban a nagyobb átmérőjű, kitágult vénákat távolítják el. Ezek rendszerint már fájdalommal is járnak, és fennáll a szövődmények kialakulásának veszélye. A vénaműtéteket duzzanatok, véraláfutások kísérik, erre ajánlottak a heparintartalmú készítmények. Persze az is fontos, hogy pihentessük, polcoljuk fel a műtét után a lábunkat.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top