Egészség

5 perces trükkök a szép lábért

Lilás pókhálóerek, egyre inkább látszó seprűvénák, bedagadt, nehéz láb – ugye milyen kellemetlen? Sajnos a többség homokba dugott fejjel inkább nem vesz tudomást ezekről az első a problémákról, csak akkor kezd kapkodni, amikor már a kialakult visszerek miatt aggódhat. Pedig léteznek olyan trükkök, amelyekkel megelőzhetjük a vénás betegségek kialakulását vagy súlyosbodását. Hogy neked ezekre nincs időd? De van, mert mindegyik csak 5 percet vesz igénybe!

5 perces trükkök a szép lábértMasszírozz!

Kár ezt túlbonyolítani: nem csak akkor lehet részed a masszázs jótékony hatásában, ha a szülinapodra befizettek egy testmasszázsra! Te, otthon, magadnak is átgyúrhatod a lábadat, hogy felpezsdíts a fáradt lábadban a keringést. Fontos, hogy a masszázst a lábfejjel kezdd, majd a vádlidat is úgy masszírozd át, hogy lentről haladj felfelé, a szív irányába!

Nyomás a kádba!

Jó, ez kevésbé kellemes, mint nyáron, de segít: naponta, de akár napjában többször is alkalmazz váltózuhanyt! Figyelj arra, hogy felváltva folyass meleg, majd hideg vizet a lábadra, főleg a vádlidra, méghozzá alulról felfelé, és mindig hideg vízzel zárd a zuhanyozást. A meleg víz se legyen túl forró, inkább csak langyos. A váltakozó hőmérsékletű víz hatására a lábban futó erek kitágulnak, majd összehúzódnak, ami felér egy értornával! Serkenti keringést, csökkenti a vénákban a pangást, szóval zoknit le, nadrágszárat feltűrni – nem telik több időbe pár percnél!

Majszolj narancsot, grépfrútot!

Ilyenkor télen roskadoznak a boltok polcai a citrusféléktől, de ne csak a gyereknek add, amiért „olyan egészséges” – a te lábadnak is szüksége van rá! A narancs és keserű „párja”, a grépfrút jót tesznek, mert tele vannak C-vitaminnal. Ezek a lédús vitaminbombák így hozzájárulnak a vérkeringés, illetve a hajszálerek falának erősítéséhez, és még gyulladáscsökkentő hatásuk is van!

Polcolj!

Méghozzá a lábad, magasra: a végtagpolcolás jótékony hatása régóta ismert, mégis hajlamosak vagyunk nem odafigyelni, és a fotelban ülve lógatni a lábunkat. A vér szív felé áramlását – érthetően – segíti a gravitáció, ezért jó, ha a végtag magasabban van, mint a szívünk. Ezért ha pihenünk, a párnát a fejünk helyett tegyük inkább a lábunk alá!

Kenegess!

Nagyon jót tesz, ha a lábunkat rozmaringolajjal, illetve E-vitamin-tartalmú olajjal kényeztetjük. Akinél már láthatóvá váltak a seprűerek a lábán, illetve gyakran van nehézláb-érzése vagy lábdagadással küzd, a patikákban vény nélkül kapható gyógyító hatású krémeket is bevetheti!

Mozdulj!

Órákon át ülünk az íróasztalnál munka közben, pedig az elgémberedett, lógatott, mozdulatlan lábak ereiben csak pang a vér! Időnként álljunk fel, sétáljunk egyet, közben lélegezzünk mélyeket, hogy felélénküljön a keringésünk! Vagy akár csak helyben ülve nyújtsuk ki a lábunkat, és körözzünk lábfejünkkel mindkét irányba párszor, és álljunk néhányszor lábujjhegyre.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top