Egészség

Nem játék: a visszér szövődményei

Az elhanyagolt visszerek akár súlyos szövődményekhez vezethetnek, amelyek kezelése legtöbbször orvosi segítséget igényel.

Nem játék: a visszér szövődményei Felületes vénás gyulladás

A felületes vénás gyulladás helyén a bőr kipirosodik, meleggé és kifejezetten fájdalmassá válik, duzzanat is jelentkezhet a vénának megfelelően. Szerencsére hűsítő, gyulladáscsökkentő borogatással, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémek használatával jól kezelhető. A fájdalom enyhülése után ajánlott kompressziós harisnya viselése, vagy fáslizás. Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő kezelést még akkor sem szabad elhagyni, ha a tünetek nem adnak okot nagyobb aggodalomra, ugyanis a felületes vénás gyulladás szövődményeként felületes vénás trombózis alakulhat ki.

Felületes vénás trombózis

Felületes vénás trombózisról akkor beszélünk, amikor a tágult vénák véralvadékkal tömődnek el, legtöbbször a bokán, a lábszáron vagy a combon. A trombózis sokszor a visszérgyulladással társul. Az érintett felület igen fájdalmas, a szokottnál melegebb és pirosabb, valamint néhányan lázról is szoktak panaszkodni. Az érintett területen a visszér kemény kötegként kitapintható, ugyanis alvadt vér tölti ki. A felületes vénás trombózis kezelését vegyük komolyan és forduljunk vele orvoshoz, a trombózis ugyanis a mélyvénákra is ráterjedhet, ami már valóban súlyos betegséget jelent.

Vénás eredetű lábszárfekély

A lábszárfekély a szövetek elhalása miatt kialakuló krónikus seb, mely igen nehezen gyógyul, és hajlamos a kiújulásra is. Legtöbbször szabálytalan szélű, sárgás lepedékkel borított területként látható. Az azt körülvevő bőr sötétebb színű, apró barnás foltok figyelhetők meg rajta. A láb többi részén kanyargós, duzzadt vénák láthatóak.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a lábszárfekély kezeléséhez mindenképpen orvosi felügyeletre van szükség, különös tekintettel a belsőleg ható gyógyszerekre. A lábszárfekéllyel borított részt legtöbbször speciális kötszerekkel fedik be, majd rugalmas pólyával, vagyis fáslival borítják be. Ez lehet tartósan viselt, amelyet hetente egyszer cserélnek, valamint úgynevezett nappali, amelyet a betegek reggel felhelyeznek, majd este leveszik.

Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, a sebet antibiotikus kúrával is kezelni kell, hogy megelőzzük az esetleges fertőzéseket.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top