Szép kertek

Így tartsd karban a kerti bútorokat!

Az eső, a pára, a szél mind megviselheti kerti bútorainkat. Ha sokáig szeretnénk még élvezni bennük a sziesztát, ápoljuk és tartsuk karban! Megmutatjuk, hogyan!
Így tartsd karban a kerti bútorokat

Műrattan, műanyag

A legkönnyebben tisztán tartható anyag: meleg víz, egy csészényi ecet és kevés mosogatószer keverékével töröljük át, a foltokat pedig szódabikarbónás vízzel távolítsuk el. A műrattant semmi esetre se sikáljuk, de az egyszerű műanyag kerti székeket rövid szőrű, puha kefével áttisztíthatjuk, azonban vigyázzunk, ne sérüljön a felülete, mert sokkal nehezebb lesz tisztítani, ha az apró karcolásokban a por megül.

Alumínium

A legtöbb esetben a szappanos, meleg vizes lemosás, majd száradást követően a fémpolírozó használata elegendő. Ha rozsdásodni kezdett, akkor ecetes vízzel fújjuk be, hagyjuk állni pár percet, majd töröljük le. Ha ez nem segít, akkor dörzspapírral óvatosan szedjük le a korrodációt. Festett szék, asztal esetében, ha foltokat találunk, a tisztítás után alkalmazzunk frissítő festést.

Fa

Miután mosószeres vízzel megtisztítottuk, finoman csiszoljuk át a felületet és faolajjal kenjük le, ha lenolajjal kezelt felületről van szó. A felesleges olajat, amit a fa nem szívott be, töröljük le 30 perc elteltével. Ha vékonylazúrral kezelt a bútorunk, akkor a felületi csiszolást követően alapozó is szükséges, majd száradás után következhet 2 réteg vékonylazúr. A fonott kerti bútort a szappanos lemosást és száradást követően faápoló olajjal kenjük le.

Teak

A portól megszabadítani enyhe mosószeres vízzel elegendő, de hogy jellegzetes, mézbarna színét sokáig megőrizze, és az elszürkülést elkerüljük, külön, a teakra kifejlesztett ápolószerrel kenjük le 2 rétegben, majd 30 perc elteltével a felesleget töröljük le és hagyjuk száradni 1 napig. Mivel jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak, mint bármely más kerti bútor, akár több évtizedig is szolgálhat bennünket.

Vas

Mivel könnyen rozsdásodik, ajánlatos a vas kerti bútorainkat rendszeresen rozsdaellenálló festékkel kezelni, akkor is, ha a gyártósorról már eleve a rozsdának ellenálló festékkel lefújva gördült le. Fontos, hogy festés előtt a korróziótól szabadítsuk meg, majd enyhe mosószeres vízzel töröljük át. Ezt követi a tiszta vizes lemosás, majd a száradás után fessük le.

Így tartsd karban a kerti bútorokat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top