Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szembejött

Meghalt Pierre Henry

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Pierre Henry francia zeneszerző, az elektronikus zene úttörője.

Szerdán éjjel, párizsi otthonában meghalt Pierre Henry francia zeneszerző, az elektronikus zene és a környező világ hangjelenségeiből komponált “konkrét zene” úttörője. 89 éves volt.

Pierre Henry - Forrás: Wikipedia
Pierre Henry – Forrás: Wikipedia

Pierre Henry környezeti hangokból, zajokból, zörejekből, szöveges szekvenciákból épített hangkollázst és gyakran használt zenei idézeteket is. Leghíresebb művét, a Messe pour le temps présent című balettet 1967-ben szerezte, a művet Maurice Béjart koreográfiájával Avignonban mutatták be először.

Pierre Henry – Psyche Rock

Pierre Henry Párizsban született, és 15 évesen kezdett kísérletezni a tárgyak hangjaival. 1938 és 1948 között a Párizsi Konzervatóriumban Nadia Boulanger, Olivier Messiaen és Félix Passerone tanítványa volt. Az ötvenes évek végéig a francia közszolgálati adó, az RTF stúdiójában dolgozott, ekkor írta a Symphonie pour un homme seul című első nagyobb művét Pierre Schaeffer közreműködésével. Filmzeneszerzőként is ez idő alatt debütált.

A “techno nagyapjaként” emlegetett zeneszerző a hatvanas években alapította meg az első francia elektronikus zenei magánstúdiót Jean Baronnet-val. 1970-ben a Spooky Tooth brit progresszív rockegyüttessel együtt dolgozott a banda Ceremony című albumán.

Pályafutása alatt két tucatnyi lemez jelent meg szerzeményeivel, filmzenéket (Ember a felvevőgéppel, Tudom, mit tettél tavaly nyáron) és baletteket is komponált, mások mellett Maurice Béjart-nak is szerzett zenét.

Címlap

top