nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szembejött
Transzneművé válnak a halak a szennyvizekbe kerülő vegyi anyagoktól

Transzneművé válnak a halak a szennyvizekbe kerülő vegyi anyagoktól

Az édesvízi hím halak egyötöde transznemű a szennyvizekbe került vegyi anyagokban, köztük a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok miatt. Ez derül ki egy brit tanulmányból.
Forrás: MTI
f Ajánlom

Az Exeteri Egyetem kutatói szerint az édesvízi hím halak nőies jellemzőket mutatnak, még petét is érlelnek. Néhányuk spermája alacsony minőségű, ezek a halak kevésbé agresszívek, és kevésbé versengő magatartásúak is, ami azt jelenti, hogy szaporodásuk kevésbé sikeres. A szennyvizek által a folyókba kerülő vegyi anyagok, köztük a fogamzásgátlók, a tisztítószerek, műanyagok és kozmetikumok melléktermékei a felelősök ezért.

Transzneművé válnak a halak a szennyvizekbe kerülő vegyi anyagoktól

Charles Tyler, az Exeteri Egyetem professzora elmondta, hogy a transznemű vagy hermafrodita halak jóval érzékenyebbek ezekre a vegyi anyagokra, ha újabb szennyeződés éri őket. A halak szervezetét vizsgálva a szakemberek kimutatták, hogy az ösztrogén hatással van a például a halak szívbillentyűjére. A vizsgálatok kimutatták, hogy az édesvízi halak 20 százalékának, például a pirosszemű kelének női jellegzetességei vannak.

A szakemberek a szennyvízkezelőkből származó több mint 200 vegyi anyag esetében kimutatták az ösztrogénszerű hatást, valamint antidepresszánsok hatását, amelyek megváltoztatják a halak természetes magatartását.

Megosztás Facebookon