Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szembejött

Transzneművé válnak a halak a szennyvizekbe kerülő vegyi anyagoktól

Az édesvízi hím halak egyötöde transznemű a szennyvizekbe került vegyi anyagokban, köztük a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok miatt. Ez derül ki egy brit tanulmányból.

Az Exeteri Egyetem kutatói szerint az édesvízi hím halak nőies jellemzőket mutatnak, még petét is érlelnek. Néhányuk spermája alacsony minőségű, ezek a halak kevésbé agresszívek, és kevésbé versengő magatartásúak is, ami azt jelenti, hogy szaporodásuk kevésbé sikeres. A szennyvizek által a folyókba kerülő vegyi anyagok, köztük a fogamzásgátlók, a tisztítószerek, műanyagok és kozmetikumok melléktermékei a felelősök ezért.

Transzneművé válnak a halak a szennyvizekbe kerülő vegyi anyagoktól

Charles Tyler, az Exeteri Egyetem professzora elmondta, hogy a transznemű vagy hermafrodita halak jóval érzékenyebbek ezekre a vegyi anyagokra, ha újabb szennyeződés éri őket. A halak szervezetét vizsgálva a szakemberek kimutatták, hogy az ösztrogén hatással van a például a halak szívbillentyűjére. A vizsgálatok kimutatták, hogy az édesvízi halak 20 százalékának, például a pirosszemű kelének női jellegzetességei vannak.

A szakemberek a szennyvízkezelőkből származó több mint 200 vegyi anyag esetében kimutatták az ösztrogénszerű hatást, valamint antidepresszánsok hatását, amelyek megváltoztatják a halak természetes magatartását.

Címlap

top