Budapesti Nyári Fesztivál

Sztárpárbaj: az opera csillagai vs. a popzene ikonjai

Szerinted ki énekel jobban? Andrea Bocelli vagy George Michael? Whitney Houston vagy Jose Cura hangja ejt rabul? Készülj a libabőrre, varázslatos hangok következnek!

 

Celine Dion, a három tenor, Rost Andrea – világhírű énekesek, akik felejthetetlen percekkel, örök emlékekkel ajándékoznak meg minket. Dalaik örömet, bánatot, a legemberibb érzéseket közvetítik, és megszépítik napjainkat. Merülj el most néhány percre te is a minőségi zene világában!

Andrea Bocelli

Amit a sors elvett Bocellitől a látása miatt, többszörösen kapta vissza varázslatos, lelkünk mélyéig hatoló hangjával. A tenor örökletes zöld hályoggal született, amely az idő előrehaladtával egyre jobban akadályozta látását, majd 12 évesen végérvényesen megvakult. Az eredetileg jogásznak tanult énekes végül a legnagyobb ajándékot, a hangját adta a világnak akkor, amikor az ügyvédi talár helyett az éneklést választotta. Számos popénekessel készített már duettet, ezzel is közelebb hozva a komolyzenét az emberek szívéhez.

 

Mariah Carey

Mariah Carey opera-énekesnő édesanyja figyelt fel a kislány különleges hangjára, miután elénekelt egy részt Verdi Rigolettójából. Ezt követően a tehetségét nem hagyta veszni és folyamatosan képezte a kis Carey hangját. Mariah karrierjének kezdete mesés, modern kori Hamupipőke-történet: egy partin a Tommy Mottolának átadott demólemeze után Carey eltűnt, azonban Mottola felkutatta, 1990-ben elkészítették első előadói lemezét, közben egymásba szerettek és összeházasodtak. Mariah Carey a 90-es évektől kezdve a világ egyik legsikeresebb Grammy-díjas előadójává vált, akinek dalai korosztálytól függetlenül a mai napig milliókra vannak hatással.

 

A három tenor

A legendás és világhírű három tenort senkinek sem kell bemutatni: Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras hármasának 1990-es római koncertje történelmet csinált és globálissá tette az operát. Koncertjeik óta a komolyzenét kedvelők köre jelentősen kiszélesedett, és a mai napig nem felejti a csodás triót. Az 1990-es, élőben rögzített koncert felvétele minden idők legsikeresebb klasszikus albuma lett, miközben az eredeti adás élő közvetítését közel 800 millióan láthatták a világ minden táján.

 

Christina Aguilera

A kistermetű énekesnőt, Christina Aguilerát erős és karakteres hangja hamar a világ egyik legismertebb popénekesévé tette. A hatszoros Grammy-díjas amerikai popénekesnő és dalszövegíró első lemeze 1999-ben készült el, amivel világszinten is ismertté vált. Először Britney Spears vetélytársának tartották, azonban hamar kiderült, hogy Christina óriási hangterjedelmével és erőteljes hangjával csak kevesen szállhatnak versenybe.

 

Celine Dion

A különleges és kristálytiszta hangszínnel megáldott Céline Dion szintén többszörös Grammy-díjas kanadai származású énekesnő. Ügynöke és későbbi férje, René Angélil annyira hitt a fiatal énekesnőben, hogy saját házát terhelte jelzáloggal, hogy Celine első lemezét finanszírozni tudja – nem tévedett. Celine 1990-ben világszinten ismert lett, és azóta sem veszített a népszerűségéből. Az érzelmekkel teli, energikus dalok a női lét szinte minden aspektusát tökéletesen megjelenítik.

 

Jose Cura

José Cura igazi XXI. századi operaénekes, zeneszerző és karmester. Az argentin művész, akit a negyedik tenor jelzővel is illetnek, csak későn, a húszas évei végén kezdett el énekelni, azonban hamar behozta az években mért lemaradását. Miután operaénekesként bemutatkozott, megnyerte a Domingo alapította Operalia énekversenyt, világhírnévre tett szert, és a mai napig az egyik legkeresettebb operaénekes. A közönség körében a hangján kívül Cura azért is népszerű, mert stílusa közvetlen, és folyamatosan kapcsolatot tart a publikummal.

 

Whitney Houston

A tragikus halált halt amerikai énekesnő valóságos ikon volt már a 80-as évektől kezdve. A Guinness Rekordok Könyve alapján ő a valaha legtöbbet díjazott női előadóművész. A hatszoros Grammy-díjas énekesnő igazi zenei Kánaánba született: édesanyja szintén Grammy-díjas soul- és gospelénekesnő, keresztanyja pedig Aretha Franklin, a tizenhatszoros Grammy-díjas énekesnő volt. Whitney 1987-ben megjelent albumból kiadott kislemezek eladási listája megdöntötte a The Beatles és a Bee Gees rekordjait is.

 

Rost Andrea

A világhírű, csodás hangú magyar szoprán, Rost Andrea számára a milánói Scala 1994-es Rigoletto-bemutatója hozta meg a nemzetközi elismerést, és ettől az évtől vált a Scala visszatérő, ünnepelt vendégévé. Karrierje során fellépett többek között a londoni Royal Opera House-ban, Párizsban, a Bastille Operában és a New York-i Metropolitanban is. Rost Andrea bejárta szinte az egész világot, azonban hangjával az itthoni közönséget is elkápráztatja a Magyar Állami Operaházban és most nyáron a Budapesti Nyári Fesztiválon.

 

George Michael

Igényes hangzásvilág, tiszta, karakteres hang, és tartalmas mondanivalóval, vagy épp fricskával, szexualitással, társadalomkritikával átszőtt, politikától sem mentes erőteljes dalok – ezek jellemzik George Michael zenéjét, a kétszeres Grammy-díjas angol énekes-dalszerzőt. A 80-as években a Wham! popduó tagjaként lett híres, amit egyik iskolatársával alapított. Első szólókislemeze, a Careless Whisper világszerte 6 millió példány kelt el, ez után karrierje meredeken ívelt felfelé, és az egyik legkeresettebb popsztár lett. Hangja és személye a mai napig nemcsak stadionokat, hanem a párizsi Garnier Palais operaházat is képes megtölteni, ahol a Symphonica elnevezésű koncertturnéjával is fellépett.

 

Amira Willighagen

Három évvel ezelőtt egy holland tehetségkutatón tűnt fel az akkor még 9 éves Amira Willighagen, aki kifogástalanul énekelte el Puccini szerzeményét, az O Mio Babbino Carót. A kislányról készült felvételek bejárták a világot, és Amira nemcsak ismert, de elismert kis primadonna is lett. A mesés hangú kislány ráadásul nem járt énektanárhoz, hanem – igazi XXI. századi gyerekként – a YouTube-ról leste el, hogyan énekelnek operát a nagyok!

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top