Szabadidő

Mítosz vagy valóság: vodkából írta doktoriját a periódusos rendszer atyja, Mengyelejev

A világ telis-tele van mítoszokkal. Mi, emberek pedig nagyon szeretjük fejtegetni őket. Vannak történetek, amelyek hosszú évszázadokig életben maradnak. Ilyen a következő is. Szerinted mi köze a periódus rendszer atyjának a vodkához?

Tudtad, hogy a vodka szó azt jelenti, hogy vizecske? Természetesen ez nem azért van, mert a csapból is az kell, hogy folyjon, vagy mert úgy kell inni, mint a vizet, hanem valószínűleg az ital a színtelensége kapcsán kaphatta a nevét. Azok, akik értékelik a minőségi alkoholokat, és tudják, hogy a fogyasztásuk minden esetben mértékkel és a megfelelő körülmények között ideális, azzal is tisztában vannak, hogy a vodka az egyik legtökéletesebb alkohol a földön.

Nemzeti ital

A vodka erjesztett gabonából vagy burgonyából készült égetett szesz. Semleges íze miatt kedvelt koktélalapanyag, így nem hiányozhat egyetlen menő partiról sem. Azt, hogy honnan ered, nem lehet biztosan tudni, valószínűleg Oroszországban és Lengyelországban is készítették. A két nemzet italai között az a különbség, hogy míg az orosz vodka hagyományos, addig a lengyelt gyümölccsel is ízesítik. Egyes források szerint 1440 és 1480 között főztek először vodkát, akkoriban jelentkezett ugyanis gabonafelesleg.

 Mítosz vagy valóság: vodkából írta doktoriját a periódusos rendszer atyja, Mengyelejev

Mítosz vagy valóság?

A periódusos rendszer alkotójának köszönhető az orosz vodka receptje egy népszerű mítosz szerint. A tézis azon alapul, hogy a nagyszerű tudós, Mengyelejev az alkohol és víz közt lejátszódó reakciókról írt egyetemi disszertációjában. A mítosz szerint a tudós a 38-40 fokos vodkáról értekezett, holott a valóságban Mengyelejev tudományos munkássága a 70 százalékosnál erősebb etanol–víz oldatok oldatok sűrűségével foglalkozott.

Így hiába szeretnék sokan, a kémikus egyetlen munkája sem szól a vodka megfelelő hígításáról. A szentpétervári vodkamúzeumban is őrzik a legenda emlékét. Néhány éve arra is fény derült, hogy a vodka szabványa valójában Mengyelejev gyermekkorából származik – 2009-ben a Russia Today leplezte le a mítoszt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top