Szabadidő

Tihany kincsei: sokan nem tudják, mit rejt a föld

Emlékezetes osztálykirándulások helyszíne, izgalmas családi üdülések kiemelt célpontja, levendulamezői pedig szinte mesébe illőek. Az apátság éteri miliője és a gyönyörű kikötő pedig csak hab a tortán, a visszhangról nem is beszélve. Aki még nem járt Tihanyban, pótolja, amint teheti. Akik pedig már voltak a csodás félszigeten, biztosan visszatérnek időről időre.

Ha Balaton, akkor Tihany – persze csakis a többi látnivaló mellett, amit a csodás magyar tenger és környéke kínál. De az kétségtelen, hogy ha valaki a környék legnépszerűbb látnivalóit keresi, Tihanyba biztosan ellátogat. A település ugyanis számtalan izgalmas és kihagyhatatlan élményt tartogat. A Veszprém megyében, a Tihanyi-félszigeten fekvő község egyik legismertebb vonzereje a Visszhang. Igen, így nagybetűvel, ugyanis az elnevezés tulajdonnevet takar. 1848-ból írásos emlék van arról, hogy a turisták Tihanyba jártak visszhangot hallgatni. Ugyanis a helyi templom fala a Visszhang-dombról kiáltott mondatot elismétli.

Csodás levendulamezők

Sokakat vonz a Csúcshegy, a település legmagasabb pontja, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra és a településre is. Az 1055-ben, I. András király által alapított monostor és az apátsági birtokok az 1700-as évek elején kerültek a Pannonhalmi főapátsághoz. A mai monostor építése 1754-re fejeződött be. Akik Tihanyban járnak, nem hagyhatják ki az apátságot sem, ahogyan a Levendula Ház Látogatóközpont, a csodás kikötő, vagy a skanzen is egyedi élményt nyújt a félszigetre kirándulóknak.

Tihany kincsei: sokan nem tudják, mit rejt a föld

Van viszont a községben egy izgalmas, föld alatti világ, ami kevésbé ismert. A mesterséges üregek egy olyan kor hangulatát idézik, amikor remeték éltek a föld alatti lakokban. Közép-Európában az egyetlen, majdnem épségben fennmaradt remetetelep ez. A történészek szerint valószínűleg a X-XI. századtól laktak elvonult emberek az üregekben és a XIV. század közepéig tartott az üregek kultikus használata. Sokan kutatták már a cellák történetét, csontvázak is kerültek elő a feltárások során. Ha Tihanyban kirándulsz, ne hagyd ki ezt a látnivalót sem.

Olvass még többet a Balatonról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top