Szabadidő

Rejtő Jenő, Szente Vajk és a Vesztegzár (X)

Még alig mutattuk be a Csiszár Imre vezényelte Márai-remekművet, a Gyertyák csonkig égnek című, részben önéletrajzi ihletésű drámát, máris belecsaptunk a következő próbafolyamatba.


Rejtő Jenő humorát színpadra alkalmazni szinte lehetetlen. Darvas Benedek, Hamvai Kornél, Varró Dániel és Szente Vajk vállalkozott erre a lehetetlenre. A Vesztegzár a Grand Hotelben olvasópróbája után már a rendelkező próbáknál járunk.


Az alapmű Rejtő egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye. A fertőző bubópestis miatt blokád alá kerül a Grand Hotel. Senki se ki, se be. A mindenféle rendű és rangú szélhámossal zsúfolt szállodában rejtélyes események követik egymást. A banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc csak pár titokzatos személy érdeke. A kényszerű bezártság azonban nem várt fordulatokat hoz, és az összes lakó a legkülönfélébb rejtélyes eseményekbe bonyolódik, hogy az így keletkező óriási kavarodásban lepleződjenek le az igazi gazfickók; és a hatalmas kalamajka végén egymásra találjanak az igazi szerelmesek. Zenés vígjáték arról, hogy senki nem az, aminek látszik. Rejtőnek ebből a regényéből készült a Meztelen diplomata című, nagy sikerű filmvígjáték is.

Szente Vajk

A szerzőtriász műve már háromszor került magyar színpadra. Legutóbb Békéscsabán Szente Vajk jegyezte. Az a változat 2015-ben  Arany Kotta díjat nyert el, mégpedig a legjobb új vidéki musicalprodukció kategóriában, a Viva la Musical! internetes magazin szavazásán. Reméljük, a József Attila Színház társulata hasonló sikereket ér el az előadással. Annyi kulisszatitkot elárulunk, hogy mindenki nagy izgalommal készül a próbákra. A darab fanyar humora beköltözött a színház falai közé: a színpadon állandó kacagás kíséri az egyébként kemény munkát.

Szerednyei Béla

Az olvasópróbára belestünk, a fotók között szemezgetve biztos te is megtalálod kedvencedet. Várunk december 8-án, hogy te is velünk ropj a Lagonda bluesra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top