Szabadidő

Így szüntetheted meg a mosógép kellemetlen szagát

Nagyon bosszantó, mint amikor a ruháid a leggondosabb mosás után is dohos szagúak maradnak, és hiába használod a legjobb mosógéleket és öblítőket, a várt hatás – a jó illatok – elmaradnak. Ezek a jelek arra utalnak, hogy legfőbb ideje alaposan kitisztítanod a géped. Megmutatjuk, mik a leghatásosabb módszerek ilyenkor!

A mosógép kellemetlen szagát a dohos, nedves környezetben elszaporodó penészgombák és baktériumok okozzák, ezért a szagtalanítás során ezeket kell eltüntetni a gépből. Ennek több módja is van – vegyük most sorra őket!

Így szüntetheted meg a mosógép kellemetlen szagát

 

A megelőzés – mindig hagyd kiszáradni

Elkerülheted, hogy bebüdösödjön a mosógéped azzal, hogy mindig ügyelsz rá, hogy mosás után teljesen kiszáradhasson. Ehhez két dolgot kell csupán betartanod: a frissen mosott ruhát sose hagyd a gépben – még pár órára sem! –, hanem amint lejárt a program, azonnal szedd ki, és teregesd ki őket. Ez nem csak a gépnek tesz jót, hanem a ruháknak is, mert így nem dohosodhatnak be, és frissebb, jobb marad az illatuk. A másik dolog, amit megtehetsz, hogy miután kivetted a ruhákat, a gép ajtaját legalább résnyire nyitva hagyod, és a következő mosásig nem is zárod le. Ha senkit nem zavar, akkor még jobb, ha teljesen kitárod az ajtaját, hogy minél jobban szellőzhessen, és mielőbb kiszáradjon.

Ecet és társai – forró vizes átmosás

Ha már bedohosodott a gép és kellemetlen szagok áradnak belőle, akkor egy alapos baktériumölő fertőtlenítésre van szükség. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy forró vízzel átmosod a rendszert. Állítsd be a gépet a legforróbb, 90 fokos mosóprogramra, a dobra pedig önts két bögre ecetet, majd indítsd el. Mire lejár, a szagokért felelős penészgombák és baktériumok elpusztulnak, és újra friss, és tiszta lesz a gép. Az ecet mellett ehhez a fertőtlenítéshez használhatsz még egy-két kanál trisót vagy szódabikarbónát is. Vannak, akik teafa olajat öntenek ilyenkor a mosópor adagolóba – ez szintén hatékonyan pusztít el minden kórokozót és kellemes illatot kölcsönöz a gépnek.

Szűrő és adagoló tisztítás

A forró vizes átmosás után még mindig maradhatnak olyan “gócpontok”, ahol újra könnyen elszaporodhatnak a bacilusok. Főként a gép szűrőjében és a mosószer adagolónál érdemes ezeket keresni. A legtöbb gépnél ezek az alkatrészek kiszedhetők, és szivaccsal könnyen megtisztíthatók – de talán még jobb, ha egy régi fogkefével végzed el ezt a munkát –, és ha már nekiláttál, akkor az adagoló és a szűrő mellett a dobot is súrold át egy kefével Ezt a nagytakarítást tanácsos havonta, de minimum kéthavonta elvégezni. Ha ezek után sem szűnik meg a dohos, rossz szag, akkor a gépnek olyan pontjait is ki kell takarítani, amihez csak szerelő fér hozzá, és esetleg az is előfordulhat, hogy ki kell pár alkatrészt cserélni – például a tömítőgumikat. Érdemes erre egy kis pénzt fordítani, mert ha innen származnak a szagok, akkor hiába való minden fáradozásod a forró vízzel és fogkefével, mert a gép, és benne a ruháid továbbra sem lesznek olyan illatosak, mint szeretnéd.

 

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top