Szabadidő

A Frakktól a Shrekig – macskaszereplők, akiket imádunk

Rengeteg mesében és filmben kaptak szerepet a négylábú, doromboló barátaink. Nem győztünk szemezgetni az emlékezetes cicaalakításokból. Íme a legjobbak! Neked melyik a kedvenced?

A macskák régi barátaink, így sok művészt megihlettek már. Rengeteg cicát rajzoltak már meg a vászonra, így hosszú a lista ha macskás filmet, vagy mesét szeretnénk nézni. Mi most magyar és külföldi cicás alkotásokból hoztunk egy listát, amin biztosan ott lapul a te egyik kedvenced is. Talán Garfield az? Esetleg Szerénke vagy Lukrécia? Jöjjenek a legnagyobb macskasztárok! 

Frakk macskái: Szerénke és Lukrécia

A Frakktól a Shrekig - macskaszereplők, akiket imádunk

Az egyik leghíresebb macskapáros a magyar mesék világából. Károly bácsi és Irma néni macskái, akiknek életcéljuk, hogy Frakk-kal kibabráljanak. Az 1971-ben indult mese lusta és elkényeztetett cicái Irma néni kedvencei, ám mindig lebuknak, mert Frakk nem hagyja magát. A cicák magyar hangja a nemrég elhunyt Schubert Éva és Váradi Hédi volt. 

Csizmás kandúr a Shrekből 

A Frakktól a Shrekig - macskaszereplők, akiket imádunk

Óh, az a híres könyörgő tekintet, amit nem lehet elfelejteni. A Grimm-mesékből ismert cica Zorróra a híres kardforgatóra emlékeztet mindenkit, hiszen kicsi csizmácskákban és kalappal a fején harcol a zöld ogre mellett. A macskával a Shrek második részében ismerkedhettünk meg, ám a cica akkora kedvenc lett, hogy azóta saját filmet is kapott. 

Tom: a minden lében kanál macska

Ki ne ismerné Tomot, a balhés macskát, aki mindig borsot tör Jerry, az egér orra alá, és persze fordítva. Az 1940-től 1967-ig futott amerikai rajzfilmsorozatot (amiből egész estés verzió is készült) William Hanna és Joseph Barbera írta és rendezte a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió számára. A rövid és vicces részekben Tom és örök ellensége, Jerry kalandjait követhetjük nyomon. 

 

Macskarisztokraták 

A Frakktól a Shrekig - macskaszereplők, akiket imádunk

A Walt Disney stúdió által megálmodott egész estés rajzfilmben egy tucat macska szerepelt. A Macskarisztokraták 1970-ben bemutatott egész estés amerikai rajzfilm, amely Tom McGowan és Tom Rowe műve alapján készült, és a 20. Disney-film. A filmben a párizsi milliomosnő végrendeletében mindent cicáira, Hercegnőre és kölykeire hagy, ám a balhés és gonosz komornyik ezt nem szeretné. A férfi elrabolja a cicákat, gazdájuk pedig kétségbeesve keresi őket. Szerencsére a cicákat nem kell félteni, sok kalandon keresztül bebizonyítják, hogy ők nem elveszett és nem elkényeztetett macskarisztokraták. 

Garfield

A világ egyik leghíresebb képregényhős macskáját nem lehet kihagyni ebből a felsorolásból. A Jim Davis által rajzolt lusta macskát az egész világ ismeri, hiszen a képregények mellett sorozat, és egész estés film is készült Garfield kalandjaiból. Garfieldról tudjuk, hogy imádja a lasagnét, az alvást, de legfőképpen Ubul, a vele lakó kutya bosszantását élvezi. A macska gazdája, John kicsit szerencsétlen, ráadásul teljesen oda van Garfield állatorvosáért Lizért, aki azonban rá se hederít a férfira. 

 

Macskafogó

A Frakktól a Shrekig - macskaszereplők, akiket imádunk

Újabb magyar rajzfilm a listán, amit itthon 1986 október 2-án mutattak be, de külföldön is sikerrel futott. A történet egy izgalmas világban játszódik, ahol a macskák arra készülnek, hogy felszámolják az egértársadalom egészét. Az egerek azon dolgoznak, hogy megakadályozzák ezt és erre Nick Grabowskit, az egerek titkos ügynökét kérik fel. Persze a gonosz macskák sem tétlenkednek, a macskaszindikátus alvezére, Fritz Teufel mindent megtesz, hogy elkapja Grabowskit. 

Mirr murr és Oriza Triznyák

A Frakktól a Shrekig - macskaszereplők, akiket imádunk

Csukás István meséiből bábjáték készült, amit 1971 és 1974 között láthattunk a magyar televízióban. A két kóbor macska rengeteg kalandot él át együtt, bekerülnek egy cirkuszba, és világszámok lesznek. 

Szaffi cicája

A Frakktól a Shrekig - macskaszereplők, akiket imádunk

Ki tudná feledni Szaffi fekete macskáját, amit Jókai Mór A cigánybáró című regényéből vitt vászonra és rajzolt meg Dargay Attila? A fekete cicáról a mese főszereplője Jónás azt hiszi, hogy a Cafrinka névre hallgató boszorkány változtatja egyszer macskává, máskor meg szépséges lánnyá. 

Sziamiaú

A Frakktól a Shrekig - macskaszereplők, akiket imádunk

A Hupikék törpikék gonosz macskáját rengeteg gyermek ismeri. Sziamiaú mindig gazdája mellett állt, amikor a törpök elrablására eszel ki gonosz terveket. A cica jellegzetessége, hogy füléből hiányzik egy darabka, ami gazdája egyik kísérleténél vesztett el. Sziamiaú mindig éhes egy kis törppecsenyére, de a kék kis törpök mindig túljárnak a cica, és gonosz gazdája eszén. 

Simon macskája

A Frakktól a Shrekig - macskaszereplők, akiket imádunk

Simon macskája eredetileg csak videókban megrajzolt cica volt, aki azóta kilépett a lapok közül és már saját könyvet is kapott. A cica rövid kalandjait még mindig követhetjük a Youtube-on, ahová mindig felkerül egy-egy rész a gazdi és macskája mindennapjaiból. Simon macskája a cicákra jellemző lustasággal és idegesítő szokásokkal örvendezteti meg a nézőket. Persze akármit is csinál, sosem lehet rá haragudni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top