Szabadidő

“Késztetett a vér, hogy hímet hozzak haza” – Jászai Mari másképp

Jászai Mari olyan életet élt, amelyben nem tudott - és nem is mert - önmaga lenni. Voltak, akik úgy gondolták, hogy a színésznő túlságosan törtető, és csak azért volt viszonya bizonyos férfiak mellett, hogy a lehető legsikeresebb lehessen. Jászai Mari azonban csak arra vágyott, hogy megtalálta az igazit....

A színpadon tündökölt, a négy fal között sírt. Így élt minden idők egyik legsikeresebb színésznője. Viharos viszonyaiba lelke hajtotta, mégis érzelmeit hagyta ki leginkább a kapcsolataiból. Felületesen, fizikai vágyakra degradálva játszotta újra és újra ugyanazokat a szituációkat. Mindet megbánta. “Csakhogy, hosszabb-rövidebb időközökben – mint az Amazonok, megint hadjáratra késztetett a vér, hogy hímet hozzak haza magamnak – megint elölről kezdődött az undor, a szemrehányás és bűnhődés” – írta Jászai Mari az emlékirataiban.

Sem a színpadon, sem a magánéletben nem talált igazi társra. “Én mindig szárnyalni akartam, és a hősöm mindig a föld felé húzott” – vallotta be. Fiatalabb férfiak, nős emberek szerepeltek a listáján, mindig olyanok, akikkel eleve nem lehetett boldog.

Jászainak nem a férfi kellett, hanem a műveltsége

Jászai Mari, ahogy a szeretőit, férjét is érdekes szempontok alapján választotta. Kassai Vidor komikushoz ment feleségül, állítólag azért, mert a férfi rendkívül művelt volt, hatalmas könyvgyűjteménye volt, és még zenélni is tudott. Két év után azonban világossá vált, hogy ez nem minden, és amilyen gyorsan kezdődött, olyan hirtelen ért véget első és egyetlen házassága.

Jászai Mari és Kassai Vidor
Jászai Mari és Kassai Vidor

Botrányos szakítás

A színésznő viszonyai kivétel nélkül negatív visszhangokat váltottak ki, hol ezért, hol azért. Reviczky Gyulával való kapcsolata a közvélemény szerint megbotránkoztató volt, és a költő számára rendkívül szerencsétlen is. A férfi egy félresikerült szerelem elől menekült a fővárosba, ahol egy újabb rossz kapcsolatba futott bele, ezúttal Jászai Marival. A fiatal és súlyos beteg költő ugyan nagyon szerette a színésznőt, végül azonban rendkívüli körülmények között, halálos ágyán szakított vele a díva, egy másik férfi miatt. Bár Reviczky Gyula maga is csak a harmincas éveiben járt, egy szinte kamasz fiúra cserélte le őt az akkor már ünnepelt színésznő. Jászai szinte az anyja lehetett volna Szomory Dezsőnek. E kapcsolatát a fiú fiatal kora miatt kezdte ki a közéletet. A rövid életű románcnak azért lett vége, mert Szomory rettegett a katonai szolgálattól, ezért ott hagyta a dívát, és Franciaországba menekült.

Reviczky Gyula és Szomory Dezső
Reviczky Gyula és Szomory Dezső

Jászai Mari, aki pénzre váltotta a szerelmet

Jászai Mari élete vége felé, 58 évesen találta meg a boldogságot. Legalábbis ezt hihetnénk, ha azt nézzük, hogy Plesch Jánosban éppen olyan férfire talált, amilyet mindig is szeretett volna. Művelt volt, érett gondolkodású, sikeres, fiatal, és szerette a színésznőt. Elit társaságban mozgott, Albert Einstein kezelőorvosa volt, de jó barátságban állt Bernard Shaw-val és Marlene Dietrichhel is. Öt évig voltak együtt, de szinte egyik napról a másikra szakítottak.

Jászai elégtételt kért lelki fájdalmainak enyhítésére: ötezer koronát követelt és kapott is a férfi családjától. Véleménye szerint ugyanis ennyibe került neki, hogy az ifjú orvos karrierjét egyengette. Ezzel azonban csak az elkeseredettségét, a tehetetlen dühét fejezte ki. “Sohasem találtam előtted olyan emberre, akinek a lelkemet föl kívántam tárni” – írta Plesch Jánoshoz címzett levelében.

Jászai Mari és Plesch János
Jászai Mari és Plesch János

Az »emberem« keresése iszonyú bűnhődésekkel járt. Igazán tisztának csak akkor éreztem magamat, ha tanulásommal egyedül voltam” – vallotta be a színésznő. Lelki válságai során olyan férfiakhoz menekült, akikre felnézett, és akik nem bántották, nem tudták bántani őt: Széchenyi Istvánhoz, Petőfi Sándorhoz és más, olyan történelmileg jelentős alakokhoz, akikről tanulmányokban emlékezett meg. Életfelfogása szerint: “Míg az ember boldog nem volt, addig meg nem halhat!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top