Szabadidő
Szponzorált tartalom

Így tedd biztonságossá és élvezetessé a biciklitúrákat a gyerekeid számára

Mivel az 5 és 14 év közötti korosztályban a leggyakrabbak a sérülések, ezért feltétlenül szánj időt arra, hogy a gyerekedet, és a kerékpárját is kellőképpen felkészítsd a balesetmentes közlekedésre. Így válassz kerékpárt és kiegészítő felszereléseket a gyereked számára!

Ahhoz, hogy a gyerekünk biztonsággal megtanuljon biciklizni, és szeresse is a kerékpározást, számos dolgot figyelembe kell vennünk a KRESZ-től kezdve a megfelelő kerékpár kiválasztásán át a kiegészítő felszerelésig. Utána viszont bátran nekivághatunk egy közös, családi kerékpártúrának, tavasszal tökéletes hétvégi program.

Közlekedési szabályok és felelősség

Az első és legfontosabb, hogy a gyerekkel életkorának megfelelően, fokozatosan ismertessük meg a közlekedési szabályokat, és addig ne engedjük ki az utcára, amíg azokat nem ismeri. Tanítsuk meg arra, hogy mindig nézzen körül, ha előz, ha útkereszteződéshez ér, és mielőtt kanyarodni készül, továbbá használja a kézjeleket. Akár a gyalogos, akár az autós balesetnek is lehetnek súlyos következményei, ezért minden esetben figyeljen minden forgalomban résztvevőre.

Tudatosítsd benne, hogy mindig a menetiránynak megfelelően közlekedjen, és álljon meg a stop tábláknál, valamint a piros lámpánál. Meg kell tanítanunk azt is neki, hogy az autóvezetők helyett is gondolkoznia kell, ugyanis sokszor nem látják a bicikliseket a holttérben. 10 éves kor előtt jobban tesszük, ha gyerekünket nem engedjük ki egyedül, felnőtt kísérete nélkül az utcára, még a ház körüli járdára sem. Bár a KRESZ szerint az úttal párhuzamos járdán 10 km/óra sebességgel 12 év alatti gyerek már biciklizhet, jobb, ha óvatosak vagyunk. 12 éves kor felett már főúton is, maximum 40 km/órás sebességgel, bukósisakkal már nekivághatunk egy közös biciklitúrának.

Így válassz kerékpárt és kiegészítő felszereléseket

Ahhoz, hogy jól sikerüljön a kerékpártúra, ügyelj arra, hogy a bicikli megfelelő méretű legyen, mivel egy méretben nem megfelelő biciklivel a baleset esélye is nagyobb. Kérd szakember segítségét, hogy megfelelő legyen a kerék és a váz mérete is a gyerek számára. Sem cipőt, sem biciklit nem jó úgy vásárolni, hogy arra vársz, hogy a gyereked majd idővel hozzánő. Úgy állítsd be a nyerget, hogy mind a két lábával elérje a földet, és a kerékpár kormányát is minden gond nélkül, stabilan meg tudja fogni.

A fej és az arcsérülések elkerülése érdekében a bukósisak viselése még akkor is ajánlott, amikor a KRESZ szerint nem kötelező. Hivatalosan főútvonalon, 40 kilométeres sebességnél kötelező a bukósisak, azonban jobb, ha akkor is viseli, ha a járdán közlekedik. Példát mutathatsz, ha te is viselsz sisakot, és meghozhatod a kedvét, ha együtt választjátok ki a neki tetszőt, és együtt fel is matricázhatjátok.

A biztonságos kerékpározáshoz elengedhetetlen, hogy az első és a hátsó kerék is külön-külön ható fék legyen, de ha még csak most ismerkedik a kerékpározással, akkor olyan biciklit válassz, amin van lábbal is irányítható fék. Fontos az is, hogy a kerekeken legyen szelep a felpumpáláshoz. Az sem mindegy, hogy milyen cipőben biciklizik, a papucsot, szandált felejtsük el, ha kerékpározni indul a gyerek! Helyette viseljen kényelmes, csúszásmentes sportcipőt.

Életkortól és felkészültségtől függően határozzuk meg azt is, hogy milyen napszakban biciklizhet, azaz a kisebb gyerekeket este, szürkületben, amikor a látási viszonyok nem megfelelőek, már ne engedjük kerékpárra ülni, és a túrát is fejezzük be sötétedés előtt. Ha mégis este biciklizik, mindkét keréken legyen fényvisszaverő prizma: az első kerékre legalább 2, mindkét oldalról jól látható borostyán sárga prizmát szerelj fel. A hátsó kerékre is ajánlott a prizma, és még biztonságosabb, ha a gumi fényvisszaverő csíkkal ellátott. Fontos még, hogy a hátsó lámpa piros színű legyen, az első sárga, vagy egyszerű fehér és minimum 150 méterről is jól látható. Emellett, ha lakott területen kívül, főútvonalon bicikliztek, fényvisszaverő öltözet is szükséges, és habár sok biciklin alapfelszerelésnek számít, de érdemes ellenőrizni, hogy a csengő is működik, és jól hallható.

Végül pedig, mint egyfajta rutin, mindig ellenőrizd – és ilyenkor a gyerekedet is vond be – a fékeket, a nyomást a kerekekben, a küllők, a nyereg és a kormány állapotát!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top