Szabadidő

A Balaton csodái: itt lakott és alkotott a nagy magyar író, Jókai

Balatonfüred a magyar tenger népszerű célpontja. A csodás környezeti adottságokkal megáldott település egyik legnagyobb rajongója Jókai Mór volt. Az író nyaranta ott lakott, sőt házat építtetett a családjának.

Biztosan nem lepődsz meg azon, ha elmondjuk, hogy számtalan magyar alkotót ihletett meg a gyönyörű Balaton. A táj csodái és a vidék varázsa többek között Jókai Mórt is magukkal ragadták. Olyannyira, hogy a nagy író Balatanfüredre költözött, és ott is írta népszerű regényeit. Először 1857-ben járt a településen, és annyira megfogta a hangulat, hogy ezt követően nyaranta mindig Füreden élt. Néhány év múlva pedig, 1870-ben saját, eklektikus stílusú házat építtetett és évtizedeken keresztül minden nyáron odaköltözött a családjával.

Az életük nyomai

Jókai egykori háza ma Balatonfüred egyik legfontosabb műemlék épülete, ami múzeumként működik a településre érkező turisták legnagyobb örömére. Itt vetette papírra az író az Aranyember című regényének befejezését. A múzeum tele van a Jókai család életét idéző, izgalmas részlettel, számtalan tárgy, köztük festmények, fotók és berendezési elemek repítik vissza a látogatót több mint 150 évvel korábbra.

A Balaton csodái: itt lakott és alkotott a nagy magyar író, Jókai

Olyan személyes tárgyak is az emlékházban vannak, mint Jókai távcsöve és kedvenc botja. De nemcsak az írónak, hanem a feleségének, a színművész Laborfalvy Rózának az életébe is beleláthatnak azok, akik Balatonfüredre látogatnak. A múzeum kertje is gyönyörű, ott kapott helyet Jókai mellszobra.

Nem tudott úszni

A leírások szerint Jókai nagyon szerette Füredet. Éjjelente sokat nézegette a csillagos eget, míg nappal általában a könyvein dolgozott. A kertben is szívesen töltötte az idejét. Hajózni ugyan gyakran eljárt, de a vízbe nem szívesen ment bele. Nem tudott ugyanis úszni és nem is akart megtanulni. Szinte sohasem volt egyedül a család, a varázslatos táj és a gyönyörű ház mágnesként vonzotta a kor alkotóit. A Balaton varázsa, a környék adottságai nagy hatással voltak Jókai ismerőseire is. De a helyiekkel is nagyszerű kapcsolatot alakított ki a Jókai család. Az író regényeiben többször visszaköszönnek olyan történetek, amelyeket egészen biztosan a helyiektől hallhatott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top