Szabadidő

Százmilliókkal támogatják a sztárok a mesterséges húst kifejlesztő céget

Szédítő mennyiségű pénzt gyűjtött össze egy cég, amelynek célja az emberi fogyasztásra alkalmas, de állati eredetű anyagokat nem tartalmazó „hús” forgalmazása.

Napjainkban gyakran előkerülő téma a húsfogyasztás: nemcsak a húsevők kontra vegánok (és vegetáriánusok) tengelyen beszélnek sokat a megfelelő táplálkozásról, hanem a klímaváltozás és a fenntarthatóság jegyében is. A hús előállításához ugyanis rengeteg energiára, termőföldre és vízre van szükség, a világ egyre növekvő populációjának ezzel párhuzamosan gyarapodó étvágya pedig nem fog csökkenni, így előbb-utóbb alternatív megoldásra lesz szükség, ha a sok milliárd ember táplálkozását kell megoldani.

Ezen a területen évek óta az egyik legizgalmasabb fejlemény a laboratóriumi körülmények között előállítható mesterséges hús, illetve a különféle húsmentes alternatívák megjelenése. Elvégre a hamburgerpogácsa is csak fehérjékből, zsírokból és hasonló kémiai alkotóelemekből áll, miért ne lehetne ezeket egymás mellé kombinálni egy Petri-csészében? A gondolattól persze sokan ódzkodnak, azonban az eddigi próbálkozások alapján lassan eljutunk odáig, hogy ha letennének elénk egy szelet húst, nem biztos, hogy meg tudnánk mondani, élő állatból vagy laboratóriumból származik. A másik megoldás pedig: olyan készítmények, amelyek a szó hagyományos értelmében nem minősülnek húsnak, de szinte tökéletesen képesek megtéveszteni az ízlelőbimbóinkat.

A fotón nem szaftos marhahús, hanem növényi alapú mesterséges hús látható (Fotó: Impossible Foods/Facebook)

Ezen a téren több cég is versenyez egymással – egy dán vállalat például már 2012-ben bemutatta mesterséges húsból készült hamburgerét. De ott az amerikai Impossible Foods nevű cég is, amely az utóbbi irányt képviseli: növényi alapú fehérjéket használnak a valódi húsra megszólalásig hasonló termékeik elkészítéséhez.

Ez utóbbi cég most hatalmas lökést kapott, az amerikai CNN hírcsatorna értesülései szerint ugyanis a vállalat nem kevesebb, mint 300 millió dollárnyi kockázati tőkebefektetést jelentett be, amelynek jelentős része a cég korábbi befektetőitől származik. Az Impossible Foods azonban indulása óta már ennek több mint a dupláját, háromnegyed milliárd (!) dollárnyi befektetési pénzt kalapozott össze, többek között olyan hírességektől, mint Jay-Z, Katy Perry, Serena Williams, Jaden Smith vagy épp a Daily Show szatirikus politikai műsor házigazdája, a komikus Trevor Noah.

Üzleti elemzők rámutattak, hogy a celebritások érdeklődése is jelzi, mekkora trenddé válhat a környezetbarát húsalternatívák fogyasztása. Az Egyesült Államokban különösen fontos lehet ennek az élelmiszerfajtának az előretörése, ott ugyanis hatalmas gond az elhízás, de valójában globális problémáról beszélünk – a fejlett országokban, így Európában és hazánkban is egyre több a túlsúlyos ember. A kereslet növekedése is alátámasztja ezt a vélekedést: az Impossible Foods termékei iránt akkora az érdeklődés, hogy idén a cégnél készlethiány alakult ki.

David Lee, a vállalat pénzügyi igazgatója a CNN Businessnek nyilatkozva elmondta: most bővítik a kaliforniai Oaklandben található gyárukat, emellett további gyáregységeket terveznek létrehozni a termelés fokozása érdekében.

Aki szívesen kipróbálná az Impossible Foods termékeit, annak egy picit még várnia kell, csak az idei év során tervezi ugyanis megkezdeni a kiskereskedelmi értékesítést – egyelőre éttermeket szolgálnak ki a mesterséges hússal, így egyelőre csak egy tengerentúli ebéd vagy vacsora formájában lehet megkóstolni a növényi alapú hamburgerpogácsákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top