Szabadidő

Android-para: mi lesz most a Huawei telefonokkal?

A kínai gyártó és az USA összefeszülésének az lett a vége, hogy a Google bejelentette: szakítani fog a telefongyártóval. Mire számítsanak a készüléktulajdonosok?

A napokban robbant a bomba, miszerint az Android operációs rendszert fejlesztő Google megszakította az üzleti kapcsolatai nagy részét a kínai Huawei vállalattal, amely egyébként a Honor márkájú okostelefonokat is fejleszti. Az ügy hátterébe nem mennénk bele, az elmúlt hetekben-hónapokban sok hír jelent meg a kínai cég és az amerikai kormányzat közti feszültségekről, illetve arról, hogy a cég pénzügyi igazgatóját, a vállalat vezérigazgatójának lányát, Meng Van-csout letartóztatták Kanadában, és hogy Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett az USA telekommunikációs hálózatainak védelme érdekében. Bár ezek kétségtelenül fontos fejlemények, a felhasználók java részét azonban inkább az érdekli: mi lesz a telefonjukkal, miután olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint a Google „elveszi az Androidot” a Huaweitől.

A Reuters hírügynökség még vasárnap este azt írta: „a Huawei azonnal elveszti a jogot az Android operációs rendszer minden ezután kiadott verziójának használatához, sőt a kisebb frissítéseket sem kapják meg a Huawei telefonjai. Nem lesz elérhető a készülékekről a Play áruház, illetve a Gmail, a Google Naptár és a Google Térkép sem”

Meng Van-csout, a Huawei vezérigazgatójának lányát, a cég pénzügyi igazgatóját csalással vádolják az Egyesült Államokban (Fotó: Getty Images)

Huawei (vagy Honor) okostelefonom van, most dobhatom a kukába?

Szerencsére erről egyelőre nincs szó. Az Android operációs rendszer hivatalos Twitter-oldalán még vasárnap reagáltak a hírre, és megírták: bár a Google együttműködik az amerikai kormányzattal, a már meglévő Huawei készülékeken továbbra is működni fog a Google Play áruháza. Vagyis azoknak, akiknek most ilyen típusú – vagy a Honor almárkához tartozó – okostelefonjuk van, nem kell aggódniuk, nem fognak egyik napról a másikra eltűnni az applikációk a készülékekről.

A Google azt is elárulta, hogy a már eladott Huawei készülékek tulajdonosai megkapják majd a különféle frissítéseket, már ami az egyes applikációkat illeti, és ez igaz azokra az okostelefonokra is, amelyeket még nem vásároltak meg, de már ott várják leendő gazdáikat a boltok polcain. Vagyis nyugodtan vegyen bárki Huawei vagy Honor telefonokat, minden funkciót el fog rajtuk érni. Szintén elérhetők maradnak az Android biztonsági frissítései is, így senkinek nem kell majd „lejárt szavatosságú” operációs rendszert futtatnia a telefonján.

Mi lesz a jövőben?

Jóval érdekesebb kérdés, hogy a Google kommunikációja értelmében a jövőben megjelenő Android-változatok (mint például az ősszel érkező Android Q) letölthetők lesznek-e a most forgalomban lévő készülékekre. Ha nem, az nem jelenti azt, hogy ősszel leállnak például a Huawei P20 vagy P30 készülékek, csupán annyit, hogy az eddig is rajtuk futó Androidot kell majd használni.

Ami a távolabbi jövőt illeti, jelenleg az tűnik valószínűnek, hogy az új telefonokon már a Huawei/Honor által kifejlesztett saját operációs rendszer működik majd, ami első körben annyit jelent, hogy a jövőbeni felhasználóknak várhatóan meg kell majd elégedniük az ott elérhető alkalmazásokkal, mivel az applikációk fejlesztői a két legnagyobb platformot – az Androidot és az iOS-t – igyekeznek elsősorban kiszolgálni. Mivel azonban a Huawei igen erős pozícióban van Ázsiában, nem elképzelhetetlen, hogy előbb-utóbb a népszerűbb applikációknak megjelenik majd a kínai gyártó készülékeire fejlesztett változata is. Ezen felül létezik az Androidnak egy nyílt forráskódú, bárki által használt verziója is, az Android Open Source Project (AOSP), amely azonban a Google által kínált Androidnak egy erősen lecsupaszított verziója.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Telekom sajtóosztályát, hogy mire számíthatnak a hazai felhasználók. Kérdéseinkre az alábbi, kissé szűkszavú közleményt kaptuk, amely jól mutatja, hogy milyen sok még a bizonytalansági tényező az üggyel kapcsolatban.

„A Huaweiről megjelent hírek kapcsán anyavállalatunkkal együtt folyamatosan tájékozódunk, vizsgáljuk a lehetőségeket. Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ügyfeleink minél kevésbé érezzék a bejelentés hatását. A Huawei Magyarország tájékoztatása alapján a már forgalomba hozott és jelenleg is értékesített okostelefonokat nem érinti a korlátozás, ezekre a termékekre érvényes szolgáltatási szerződése van Google-vel.”

Röviden a lényeg tehát annyi, hogy a most meglévő okostelefonokat továbbra is nyugodtan használhatja majd mindenki, mire pedig ez a téma igazán aktuálissá válik, addigra további részletek is kiderülnek a helyzetről. Akit a technikai részletek is érdekelnek, annak ajánljuk testvérlapunk, a 24.hu írásait a Huaweiről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top