Szabadidő

Szokjunk hozzá: jön a júniusi hó és a karácsonyi nyár

A klímaváltozás hatására egyre gyakoribbak a szélsőségek időjárási jelenségek, amelyek mögött egy áramlás áll.

A múlt hét vége felé rendkívüli mennyiségű csapadék esett Magyarországon. Országosan 30-40, de volt, ahol 50-60 milliméter eső hullott. Ez az átlagos májusi mennyiség kétharmada.

A csapadék mellett az elmúlt napokban szokatlanul hideg volt. Februárra jellemző, 4-6 fokot mutattak a hőmérők, 133 éves hidegrekord dőlt meg, a hegyekben pedig havazott. Mindezek hátterében a klímaváltozás áll – írja a 24.hu.

A szélsőségek egyre gyakoribbak az időjárásban, bármely évszak bármikor előfordulhat.

Megszokott lehet a májusi havazás, sőt a júniusi is, míg karácsonykor nyarat idéző időjárással találkozhatunk

– mondta a lapnak Molnár László, a Kiderül.hu meteorológusa.

A szélsőségeket egy észak–déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás okozza. Ez észak felé meleg, déli levegőt, délnek süllyedő hullámvölgye pedig sarkvidéki hideget szállít. Nagyon gyorsan, akár napok alatt képes változni.

Ez az áramlás eddig az év 20-30 százalékában uralta az időjárásunkat, de a klímaváltozás hatására megnőtt ez az arány.

Ahogy az Egyenlítő környéke egyre jobban melegszik, úgy kell egyre nagyobb energiának kiegyenlítődnie a sarkok és a forró égöv között. Ez pedig a megszokottnál sokkal gyakrabban generál meridionális áramlást, amely a nagy energia miatt tartósabb és szélsőségesebb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top