Szabadidő

Videó: roncs bringákból készülnek a Kezes-Lábas Játszóház szuper játékai

Végy pár találékony mérnököt, csapj hozzájuk néhány gyerekfejlesztő pedagógust, na meg egy rakás ütött-kopott biciklit, a végeredmény pedig Magyarország egyik legszimpatikusabb kezdeményezése lesz, amely garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Először egy biciklivel hajtott hurkatöltő révén hallottam a Kezes-Lábas Játszóházról (KLJ) , ami kétségtelenül ötletes megoldás, de tavaly már „megénekelte” a sajtó, nálunk is megjelent róla egy rövidke cikk. Aztán, amikor kiderült, hogy egyébként egy rakás kreatív játékot is készítettek már, ráadásul ezekkel óvódás gyerekeket, illetve például a Bátor Tábor kis lakóit örvendeztetik meg, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy felkeressük őket. 

Bíró Szabolcs szemlélteti a bringával hajtott szerkezet működését (Fotó: Bognár Péter)

Egy ragyogó áprilisi napon így találkoztunk Bíró Szabolccsal, a szervezet egyik alapítójával, aki egy újpesti óvoda teljes populációját jött megörvendeztetni egy furgonnyi játékkal. Szabolcs mérnökként egyike a játszóház azon tagjainak, akit roncs-, és szeméttelepeken járva száll meg az ihlet, ha meglát egy lehasznált régi biciklit vagy egy leégett motorú flexet. Ezek a szemétre dobott eszközök a Kezes-Lábas Játszóház tagjainak keze alatt a csapatmunkát, a koordinációt vagy épp a környezettudatosságot fejlesztő játékokká lényegülnek át, egyaránt mosolyra fakasztva gyereket, szülőt, pedagógust és bámészkodó járókelőt is.

Nem afféle „bolondbringákról” van szó, amelyekkel itt-ott lehet találkozni különféle ügyességi vetélkedőkön, hanem egyfajta „szabadtéri Csodák Palotájáról”, ahol a résztvevők megismerkedhetnek például a közegellenállás, a mágnesesség, az elektromosság vagy épp az energiamegmaradás fizikai törvényeivel – vagy csak játszhatnak egy jót, ha épp ahhoz van kedvük. 

A Kezes-Lábas Játszóházzal az ország egész területén lehet találkozni különféle rendezvényeken, családi napokon, táborokban vagy épp kiállításokon. De beszéljenek helyettem inkább a képek, na meg az óvodások arcán látható széles mosoly, mert ezek a játékok tényleg ilyen hatást váltanak ki, szinte mindenkiből, életkorra való tekintet nélkül. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top