Szabadidő

Kockadinnye és fehér eper – 5 fura japán gyümölcs, amit látni kell

Arra nem nagyon számíthatunk, hogy egy nap a magyar hiperek polcain is megtaláljuk ezeket a különleges gyümölcsöket.

Azt, hogy a japánok csodabogarak, régóta tudjuk. Kék hús, Hello Kitty-vonat, latteízű víz – csak néhány a közelmúlt furcsaságai közül, és akkor ezekről a találmányokról még nem is beszéltünk.

Summa summarum, tényleg olyan, mintha a Japánok egy más bolygóról származnának, mi pedig itt, Európában idegenkedéssel vegyes csodálattal nézzük különleges hóbortjaikat, találmányaikat, ételeiket és étkezési szokásaikat is.

Jöjjön most öt különleges gyümölcs a felkelő Nap országából, amit valószínűleg kevesen kóstoltak közületek.

Unortodox dinnyék

A kockadinnyéről már nyilván sokan hallottatok, most pedig eláruljuk, hogy létezik piramis- és szívalakban is ez a gyümölcs. A fura alakú dinnyék ára 10 000–60 000 jen között mozog, azaz átszámítva 25 000–155 000 forintos összeget kell kicsengetnie annak, aki nem elégszik meg a hagyományos görögdinnyével. A kockadinnyéket egyébként szögletes üvegdobozokban nemesítik, és nagy előnyük, hogy egyszerűbb a tárolásuk, mint gömbölyded rokonaiké.

Ötszögű iyokan

A furcsa formájú dinnyék után jöjjenek az ötszögletű citrusfélék. Az ötoldalú iyokan kifejlesztése hároméves kísérletezés eredménye. Nem világos, hogy ki indította útjára ezt a divatot, de az ötszögletű iyokant gyakran adják diákoknak ajándékba, mert úgy tartják, a vizsgákon szerencsét hoz.

Akebi

Ez a harsogóan lila gyümölcs kora ősszel terem Japán északi részén. Vadon élő fajtái maguktól kinyílnak, ha elég érettek, azonban a konyhakerti verzióiról ez nem mondható el. Az akebi kiváló C-vitamin-forrás, ahhoz azonban, hogy ezt az áldásos tulajdonságát élvezhessük, el kell fogyasztani, ami nem nagy gasztronómiai élmény európai mércével, ugyanis eléggé keserű az íze, csak a magokat körülvevő vékony fehér burok édeskés. Ettől függetlenül élőhelyén olajban sütve, illetve szárítva, tea formájában is fogyasztják.

japán gyümölcs

Fotó: iStock

Fehér eper

Japánban számos fehér eperfajta létezik, melyek igen romantikus neveket kaptak – gyümölcsök angyala és fehér ékszer, csak hogy két példát említsünk. Utóbbi számít egyébként a legdrágábbnak a fehér eprek közül, és nemesítése Yasuhito Teshima keze munkáját dicséri. A fehér ékszer színét azzal érik el, hogy olyan helyen termesztik, ahol nem éri napfény. A gyümölcs egyébként jóval nagyobb, mint piros rokonai, és állítólag igen édes, kissé ananászra emlékeztető íze van. Az élményt azonban meg kell fizetni: átszámítva 2-3000 forintot is elkérnek a különleges gyümölcs darabjáért. Itt megnézhettek egy rövid videót is a termesztéséről:

Ruby Roman szőlő

Ennek a különleges szőlőfajtának pingponglabda nagyságú, tökéletesen kerek szemei vannak, és a világ legdrágább gyümölcsei közé tartozik. Egy 2016-os aukción egyetlen fürt 1,1 millió jenért, azaz több mint 3 millió forintért kelt el. A szőlőt 14 év alatt fejlesztették ki, a cukortartalma igen magas, és csak azok a példányai kerülnek kereskedelmi forgalomba, melyekben a szemek súlya egyenként meghaladja a 20 grammot.

Arra aligha számíthatunk, hogy egy nap a magyar hiperek polcain is megtaláljuk ezeket a különleges gyümölcsöket. Aki közelebbről is szeretne megismerkedni velük, az kénytelen lesz Japánba utazni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top