Szabadidő

A kaliforniai pipacsok után a holland tulipánokat pusztítják a szelfizők

A holland kertészek szerint több ezer eurónyi kárt okoztak a tökéletes lájkvadász fotóra áhítozó turisták.

Április közepén mi is beszámoltunk róla, hogy Kaliforniában váratlan pipacsvirágzás miatt indult valóságos zarándoklat a Walker-kanyonba, ám mindössze néhány nap elég volt, hogy az instagramos-facebookos lájkokra vadászó hobbifotósok széttapossák a virágokat.

Most a holland turisztikai hivatal és a helyi tulipántermesztők indítottak közösségi médiás kampányt, hogy felhívják a turisták figyelmét arra, hogy ne tapossák le a virágágyásokat, miközben a tulipánok között szelfizgetnek.

„A turisták átvágnak a tulipánmezőkön, és ezzel óriási károkat okoznak a tulipánoknak, tulipánhagymáknak” – magyarázta a több mint 40 tulipánföldet birtokló Simon Pennings a CNN-nek nyilatkozva. „Ez a trend néhány éve kezdődött, és főleg a fiatalabb szelfirajongók miatt válik egyre súlyosabbá. Tavaly az egyik tulipánföldemen 200 embert láttam egy nap, reggel tíztől este kilencig folyamatosan jöttek és fotóztak. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ha egy-egy virág megsérül, a tulipánhagyma sem fejlődik tovább.”

A lájkvadász fotósok főleg a rózsaszín tulipánokra utaznak (Fotó: iStockphoto)

Pennings azt is elárulta, hogy a fotósok főleg a rózsaszínes árnyalatú tulipánokat részesítik előnyben, vagyis ezek az ágyások szenvedik el a legtöbb kárt. A szakember szerint eddig legalább tízezer eurónyi kára volt a figyelmetlen turisták miatt. A holland turisztikai hivatal már kifejezetten az Instagramot tette részben felelőssé a jelenségért.

„Nagyon csábító besétálni egy tulipánmezőre, és a virágok tengerében fotózni” – áll a hivatal weboldalán közzétett útmutatóban. „De bizonyára te sem szeretnéd, ha vadidegenek kérdezés nélkül sétálgatnának a kertedben.”

„Tíz éve a legtöbb látogató 50 éves vagy idősebb volt” – magyarázta szintén a CNN-nek nyilatkozva Elsje van Vuuren, a holland turisztikai hivatal szóvivője. „Az utóbbi években azonban, amióta az Instagram egyre népszerűbb lett, egyre több az Y generációs turista a környéken. Mi mindenkit szeretettel látunk, és ajánljuk is, hogy látogassanak el a tulipánföldekre, azonban legyenek tisztában vele, hogy a virágokat csak a földek széléről szabad nézegetni, nem szabad besétálni az ágyások közé.”

A szóvivő hozzátette, a figyelmetlen szelfizők jelensége nem korlátozódik a virágföldekre, hanem a múzeumokban is gyakran okoznak problémát. Éppen ezért több holland múzeumban úgynevezett „szelfipontokat” létesítettek, ahol biztonságosan lehet saját magunkat fotózni a műalkotásokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top