Szabadidő

Felejthetetlen élményben részesülnek azok, akik a Mosolyért futnak

A Mosoly Alapítvány gyógyult gyerekeivel futhatnak együtt, akik adománnyal neveznek. A segítés mellett élményt is kapnak.

A Mosoly Alapítvány idén 12. alkalommal vesz részt az NN Ultrabalaton futóversenyen speciális váltójával 2019. május 11-12. között. A Mosoly Váltó az alapítvány egyik legnépszerűbb élményprogramja és egyben legsikeresebb adománygyűjtő rendezvénye is. A váltóban egy hétvége alatt 21 mosolyos gyerek (látássérült, súlyos betegségen átesett, illetve pszichoszomatikus zavarral élő) 42 szakaszban futja körbe a Balatont. A rendezvény lényege, hogy a Mosoly Váltóhoz adományozók csatlakoznak, akik együtt futnak a gyerekekkel az általuk választott szakaszon, amelyet adománnyal támogatnak. Az eseményen való részvétellel mindannyian azokért a Mosoly-terápián résztvevő gyerekekért futnak, akik gyűjtik az erejüket a gyógyuláshoz és remélhetőleg jövőre már ők is csapattagok lehetnek.  

Mivel foglalkozik a Mosoly?

A 22 éves Mosoly Alapítvány súlyosan, krónikusan beteg gyerekeknek segít a gyógyulásban ingyenes mese- és művészetterápiás foglalkozásaival. A kórházi terápiás foglalkozások és a rehabilitációt segítő hosszútávú csoportok Budapesten, Debrecenben és Pécsett érhetők el. A Mosoly-terápiák célja, hogy a gyerekek képesek legyenek feldolgozni a betegségük okozta traumát, lélekben megerősödve vágjanak neki a testi gyógyulás folyamatának. Mivel a terápiák az egészségügyi intézmények szakembereivel szoros együttműködésben történnek, így az orvosi kezelések és a lelki rehabilitáció együtt, egymást erősítve hatnak a tartós gyógyulás érdekében. A professzionális segítő munkát folyamatos szakmai monitoringgal, gondosan kiválasztott, tapasztalt szakemberek állandó képzésével biztosítják.

Az a feladatunk, hogy a beteg gyerek fizikai gyógyítását lelki támogatással segítsük. A legkritikusabb időszakban igyekszünk a gyerek betegségtől, haláltól való félelmét oldani, hogy megnyugodjon, és befogadóvá váljon a fizikai kezelésekre. Később, a kórházból kikerülve sem engedjük el a kezét, hiszen a gyerek az átélt trauma hatására megváltozik kívül-belül, és sok esetben nem találja a helyét a korábbi közösségeiben. Tapasztalatunk szerint az őt körülvevő pedagógusoknak nincs mindig eszközük vagy kapacitásuk arra, hogy segítséget nyújtsanak a gyermeknek a visszailleszkedésben. A Mosoly hosszútávú csoportterápiái segíthetik abban, hogy feldolgozza az élményeit, érzéseit és megküzdési technikákat sajátítson el” – magyarázza Adorján Katalin, a Mosoly Alapítvány stratégiai és fundraising igazgatója. Az onkológiai, pszichiátriai betegségben vagy pszichoszomatikus zavarral küzdő gyerekek terápiájának része a szülőkkel folytatott munka is.

Futók a 2018-as Ultrabalatonon. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A terápiás foglalkozásokra szükséges pénzügyi erőforrás előteremtése magán és céges adományokból, valamint adománygyűjtő rendezvényeken befolyt összegekből valósulhat meg. Az alapítvány két legnagyobb adománygyűjtő programja a Mosoly Váltó az NN Ultrabalaton futóversenyen, továbbá az Art-Craft-Design elnevezésű, kortárs művészek alkotásaiból rendezett aukció. „Mindkét rendezvényünkkel kettős a célunk: elsősorban a beteg gyerekek terápiájára gyűjtünk, de ezen túl a Mosoly Váltó izgalmas élményprogram is a már gyógyult mosolyos gyerekek számára, az aukciónk pedig jó alkalom arra, hogy fiatal, tehetséges alkotóművészek bemutatkozzanak adományozóinknak egy-egy munkájukkal” – meséli Katalin.

Mi az Ultrabalaton?

2019-ben 13. alkalommal rajtol el Magyarország egyik legnépszerűbb sporteseménye, az NN Ultrabalaton. A Balatont kerülő egykörös verseny egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával teljesíthetnek a résztvevők. Az Ultrabalaton idén május 11-én zajlik.

A Mosoly Váltó a támogatóknak személyes kapcsolódási lehetőséget is nyújt, mivel ők a közös futáson kívül egyébként nem tudnak a mosolyos gyerekekkel személyesen találkozni.

 „A személyesség nagyon áthatja a munkánkat, támogatóink nagy része élénken érdeklődik a tevékenységünk iránt, valahogy kapcsolódni szeretnének hozzánk, és mi erre építünk is” – mondja Katalin. A két nagyobb adománygyűjtő rendezvényen kívül, a kampányok, egyedi programok és projektek mellett a követes adománygyűjtés is színesíti az alapítvány tevékenységét. Ez utóbbira példa a Mosoly Angyal, melynek keretében az önként jelentkezők egy adott időszakon belül arra vállalkoznak, hogy a Mosolynak gyűjtenek barátaik, ismerőseik körében.

A segítés nem mindig könnyű, de az intézmények egyre inkább befogadnak bennünket

Talán részben a Mosoly Alapítvány munkásságának is szerepe lehet abban, hogy egyre elfogadottabb a lelki gyógyítás szerepe és fontossága a fizikai gyógyulásban. Ma Magyarországon a kórházi gyermekosztályok többségében van ugyan pszichés segítséget nyújtó szakember, de nem mindig elegendő számban.

Azokon az osztályokon, ahol jelen vagyunk szakembereinkkel, hatékonyan tudjuk kiegészíteni a bent folyó lelki segítői munkát, és tudásunk, sok éves tapasztalatunk is segítség. Mivel sok helyen nagy kapacitáshiánnyal küzd az egészségügy, ezért általában nagy örömmel fogadnak minket.  Fontos, hogy legyen együttműködési szándék és nyitottság felénk a kórházi dolgozók részéről, de amint megtapasztalják a terápiás foglalkozásaink pozitív hatását a gyerekeken, támogatóak és befogadóak lesznek. Ahol igazán felismerik a Mosoly-terápiák értékét, és tudnak élni vele, ott nagyon sokat tudunk hozzátenni a napi munkához – emeli ki Katalin, aki 18 éve vesz részt a Mosoly Alapítvány munkájában. – Onnan indultunk, hogy a mese- és művészetterápia valami misztikus dolog, de ma már a munkánk szakmai elfogadottsága magas. Szerencsére már ismerik a nevünket és amit képviselünk. Mint szervezet is stabilak vagyunk és a kórházi jelenlétünk is az, ránk lehet számítani.

Bár az önkéntesek részéről is nagy az érdeklődés a Mosoly Alapítvány támogatására, elsősorban a rendezvények szervezése körül, vagy az adománygyűjtéshez csatlakozva van lehetőség önkéntesként segíteni. „Volt, aki úgy segített, hogy a születésnapjára azt kérte, hogy ne vegyenek neki a barátok ajándékot, hanem gyűjtsenek együtt az alapítványt támogatva” – említ egy példaértékű ötletet Katalin. Az alapítvány tervei között szerepel, hogy a szervezeti stabilitás megteremtésével más vidéki városok onkológiai gyermekosztályain is megjelenjen terápiás foglalkozásaival.

Mosoly Váltó – még lehet nevezni

A Balaton körüli távot 42 szakaszban felosztó váltóban egy-egy Mosolyos gyerek fut az adott szakasz támogatójával, támogatóival. Sok cég úgy nyújt segítséget, hogy munkavállalói csapatépítés keretében, a közös cél érdekében fog össze mind az adománygyűjtésre, mind a távok gyerekekkel történő közös teljesítésére, amely a mosolyos gyerekeknek óriási élményt nyújt.

A jótékonyság nem akárkiket vonzott a 12. alkalommal megrendezésre kerülő Mosoly Váltóhoz. Simon Kornél – aki előszeretettel használja ismeretségét arra, hogy valami jó ügy mellé áll – visszatérő résztvevője nemcsak a futóversenynek, de a váltót hirdető kampányban is másodszor vállal komoly szerepet. Tomán Szabina, a Toman Diet életmódváltó program megalkotója csapatával először vesz részt a futásban, de az alapítvány régi, elkötelezett támogatója.

Tomán Szabina szívesen segít.

Munkám során sok lelki egyensúlyt vesztett, szorongó emberrel találkozom, így kiemelt fontossága van az empátiának és az emberi odafigyelésnek. Örömmel karolok fel olyan kezdeményezéseket, amelyekkel mosolyt csalhatok a gyermekek arcára és büszke vagyok arra, hogy a Mosoly Alapítvány valamint Váltó támogatója lehetek” – emeli ki az üzletasszony. Nemcsak a gyerekek készülnek már nagyban a Váltóra, de Szabina és csapata is megkezdte a felkészülést a május 11-i eseményre. „Nem vagyok nagy futó, így a Mosoly Váltót valóban csak a mosoly kedvéért és a nemes ügyért vállaltam. Szuper csapat vagyunk, és nemcsak az üzleti sikerekben osztozunk, hanem a munkán kívül is gyakran szerzünk közös élményeket. Így a Mosoly Váltó remek alkalom lesz egy kis csapatépítésre is” – hangsúlyozza Szabina.

Kornél és Szabina is az első, Balatonfüredről induló, hét kilométeres szakaszon futnak majd a mosolyos gyerekekkel, részvételükkel is támogatva az alapítvány adománygyűjtésének sikerét.

Akár támogatókkal, akár szakemberekkel vagy önkéntesekkel dolgozunk együtt, az alapattitűd biztosan adott: mindannyian segíteni akarunk” – hangsúlyozza Katalin, a Mosoly Alapítvány igazgatója. (X)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top