nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Halála után tüntetik ki Pulitzer-díjjal Aretha Franklint

Halála után tüntetik ki Pulitzer-díjjal Aretha Franklint

Posztumusz tiszteletbeli Pulitzer-különdíjjal tüntették ki Aretha Franklin énekesnőt. A díj történetében ez az első alkalom, hogy egy nőt jutalmaznak a halála után.
Kránicz Bence
Kránicz Bence
f Ajánlom

A Pulitzer-díjakat odaítélő testület indoklásában Aretha Franklinnek az amerikai zenéhez és kultúrához több mint öt évtizeden át tartó rendkívüli hozzájárulását méltatta. A soul királynője 76 esztendősen, 2018. augusztus 16-án hunyt el hasnyálmirigyrák következtében. Aretha Franklin volt az első nő, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába 1987-ben. 

A Pulitzer-testület legutóbb 2010-ben adott posztumusz tiszteletbeli Pulitzer-különdíjat Hank Williams countryzenésznek, aki 1953-ban hunyt el. A művészeti világból Duke Ellington, Bob Dylan, John Coltrane, Thelonious Monk, George Gershwin, Ray Bradbury, William Schuman, Milton Babbitt, Scott Joplin, Roger Sessions, Richard Rogers és Oscar Hammerstein II kapott még ilyen elismerést.

Aretha Franklin, a soul királynője hosszú betegség után hunyt el (Fotó: Getty Images)

A díj 1930-as alapítása óta mindössze 41 különdíjat ítéltek oda. A díjazottak között elismert személyiségeken kívül szervezetek és csoportok is voltak. Idén Aretha Franklin mellett a Capital Gazette napilap kapta meg a Pulitzer-díj Special Citation elnevezésű elismerését – írja az MTI.

Megosztás Facebookon