Szabadidő

Magyar statiszta árult el kulisszatitkokat a Trónok harca utolsó évadáról

Kiss Attila évekig várta az alkalmat, hogy szerepelhessen az idén befejeződő sorozatban, és az utolsó évadba sikerült is bekerülnie. A hvg.hu-nak mesélt élményeiről.

Tűkön ülve várja a világ a Trónok harca utolsó évadának április 15-i debütálását, szállingóznak a pletykák, elméletek és jóslatok – konkrétumot viszont nem sokat lehet tudni, mert hatalmas a titkolózás, az HBO állítólag önmegsemmisítő forgatókönyvekkel és az újságírók megtévesztésére leforgatott kamujelenetekkel is igyekezett bebiztosítani magát. A hvg.hu interjúja alapján egy viszont már biztos: minimum egy magyar statiszta is feltűnik a sorozat zárószezonjában a Belfastban élő Kiss Attila személyében.

Mint a beszélgetésből kiderül, a jelenleg taxisofőrként dolgozó férfi nagy rajongó lévén már évekkel ezelőtt jelentkezett statisztának a Trónok harcába, de korábban valahogy mindig akkor hívták be, amikor épp hazautazott Magyarországra. 2017 végén azonban végre összejött, amire annyira vágyott: a következő januárra megint időpontot kapott, és ezúttal rá is ért, úgyhogy bement a stúdióba. Az első körben persze csak az adatait rögzítették, és jelmezes fotókat készítettek róla szigorú biztonsági intézkedések mellett, de hamarosan kamera elé is állhatott – az Arany Kompánia nevű zsoldoshadsereg egyik tagját alakította, akik az utolsó szezon előzetesében is látszanak egy hajó fedélzetén.

Kiss a HVG-nek azt mondta, a jelenetet 12 órán át forgatták teljes páncélzatban, bár ebből két órán át csak vigyázzban állni tanultak. „A maradék tíz óra egy-két szünettel ment le, végig vigyázzban álltunk, na, akkor derült ki, hogy nem is olyan kényelmes a páncél. Komoly fájdalmaink voltak, mindenki jajgatott a végére, de még akkor is azt mondtam, hogy ha mindjárt megdöglök, akkor is minden perce megérte” – mesélte a férfi, aki aztán májusban továbbbi másfél hetet forgatott, sőt ezt megelőzően pedig egy kétnapos kiképzésen is részt vett, ahol a királyi hadsereg egyik katonája tanította őt és társait menetelni, illetve fegyvert és pajzsot tartani.

Magát a másfél hetes Trónok harca-forgatást a statiszta rendkívül profin szervezett, szigorú, de jó hangulatú eseményként írta le, ahol mindenki nagyon segítőkész volt, és rendkívül aprólékos munka folyt: mint elmondta, szinte minden lehetséges variációban felállították a később CGI-jal több ezres sereggé duzzasztott hatvanfős csapatot, hogy eldöntsék, hogyan festenek a legjobban. A fontosabb eseményekkel kapcsolatban viszont előlük is eltitkoltak mindent, a legtöbb, amit sikerült megtudniuk, annyi volt, hogy az ellenséges sereg katonáit alakító statiszták kaptak egy instrukciót, amiből saját maguk szerint egyértelműen ki tudták következtetni az egyik legfontosabb karakter sorsát – az egyébként titoktartási szerződést is aláíró Kiss viszont erről a pletykáról sem tudja eldönteni, igaz volt-e, így aztán mindenki máshoz hasonlóan ő is csak április 15-én lesz okosabb.

Végül is addig már csak hármat kell aludni, annyit meg már ugye féllábon is. 

Kiemelt kép: HBO

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top