Szabadidő

Hóbagoly érkezett a Budakeszi Vadasparkba

Az egyéves Bella hamarosan társat is kap, remélhetőleg fiókái is lesznek.

Hóbagollyal bővült a Budakeszi Vadaspark vadállománya – közölte az MTI. A csehországi Ostravából érkező, ritkaságnak számító állat a Bella névre hallgat, mint az ebből is sejthető, tojó, és már a közönség is megtekintheti – később pedig a tervek szerint párt is kap majd, akivel remélhetőleg fiókáik is lesznek.

A Budakeszi Vadaspark munkatársai a távirati irodának azt nyilatkozták: bár fő feladatuknak elsősorban a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített fajok bemutatását tekintik, látogatóik már korábban is találkozhattak olyan, a magyarországi állatkertekben ritkán látható különleges fajokkal, mint a jávorszarvas és a bölény. Ilyen ritkaság az egyéves Bella is, ugyanis az északi tundravidékeken élő hóbaglyok Magyarországon igen ritka vendégnek számítanak: a Kárpát-medencében csak akkor sikerült néhány kóborló példányt megfigyelni, amikor a hóbaglyok az északi területeken nem találtak elegendő táplálékot.

A fokozottan védett hóbagoly körülbelül ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű. Fészkét a nyílt tundrán valamilyen magaslatra, dombtetőre vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe építi. A hóbagoly a tojásait május-júniusban költi ki, fészke átlagosan négy-kilenc tojásból áll, de táplálékbőség idején akár tizennégy tojást is költhet.

A többi ragadozómadárhoz hasonlóan a hóbagoly hímjei is kisebbek a tojóknál, de a két nemet a tollazatuk színezetéről is meg lehet különböztetni: míg a hímek felnőtt tollazata csaknem teljesen fehér, addig a nőstényeké a fejükön feketén pettyezett, a hátukon pedig sávozott. Más nagytestű madarakhoz hasonlóan a hóbaglyok is igen hosszú életűek, akár tíz évet is elélhetnek.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI / Balázs Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top