Szabadidő

Évtizedeken át kerekesszékbe kényszerítette a lányát, aki simán tudott járni

Dee Dee Blanchard esete sokkolta Amerikát. A mintaanya egyedül nevelte számtalan betegségben szenvedő lányát, Gypsyt, hogy aztán drámai módon derüljön ki, hogy a lány összes betegsége csak hazugság volt. A hihetetlen esetről sorozat is készült a csodálatos Patricia Arquette főszereplésével.

A tett című Hulu-sorozat (nálunk az HBO-n látható) egy drámai jelenettel kezdődik. Egy nő bemászik egy családi házba, hogy aztán az ágyon megtalálja a főállású háziasszony és családanya, Dee Dee Blanchard halálra szurkált testét az ágyában. Hamarosan rendőrök tömege lepi el a családi házat. Nemcsak az volt a kérdés, hogy ki akarhatott megölni egy gyermekét nehéz körülmények nevelő, egyedülálló családanyát, hanem az is, hová tűnt a nő súlyos beteg, kerekesszékes lánya, Gypsy. Talán elrabolták?

A sorozat – legalábbis az általam egyelőre látott első négy rész – erre nem ad rögtön megnyugtató választ, csakhogy Dee Dee Blanchard meggyilkolása egyike volt a sajtóban hatalmas visszhangot kapó eseteknek 2015-ben, így valószínűleg kevesen ülnek majd le úgy a tévé elé, hogy ne tudnák: Dee Deet a saját lánya, Gypsy tette el láb alól a pasija segítségével. Csakhogy ebben az esetben nem feltétlenül az áldozat az igazi áldozat, és nem az elkövető az, aki hibáztatható mindezért. Ez a hihetetlenül komplex anya-lánya kapcsolat áll A tett első évadának – az alkotók a jövőben minden évadban egy új igaz történetet dolgoznának fel – középpontjában, és a széria sokat segít abban, hogy megértsünk egy ritka pszichológiai zavart, a kivetített Münchhausen-szindrómát, amely első hallásra már-már science fictionnek tűnik, annyira zavaros elmeállapotra utal.

A kivetített Münchhausen-szindróma

A Münchhausen-szindrómában szenvedő ember különféle betegségeket talál ki magának, hogy elesettsége és állapota által nyerje el az őt körülvevő közösség szimpátiáját, vagyis valójában figyelemre, törődésre vágyik. A kivetített Münchhausen-szindrómában szenvedő nem saját magának talál ki betegségeket, hanem egy hozzá közel álló családtagjának, többnyire a gyermekének. Ez a gyerekek bántalmazásának egy egészen különleges, pszichológiai és fizikai formája, hiszen olykor akár komplett műtéteket hajtatnak végre az orvosokkal, miközben az alany valójában sosem volt beteg. Jellemző, hogy ők maguk idézik elő a betegségeket különféle mérgek segítségével. A külvilág számára a kivetített Münchhausen-szindrómában szenvedők általában hősies, önfeláldozó szülőknek tűnnek, akik minden erejükkel és energiájukkal a beteg gyermekük ápolására fókuszálnak, miközben az emberek nem tudják, hogy pont a szülő az, aki előidézi, illetve kitalálja ezeket a betegségeket. Mindezt azért teszi, hogy megszerezze az emberek elismerését. Önmagát és az életét értéktelennek érzi, de hős szülőként, ápolóként hirtelen sok pozitív figyelemben részesül, és ezt az érzést nem akarja elengedni. Sok esetben az ebben a kórképben szenvedő emberek ápoltjai néhány év után belehalnak a nagy törődésbe.

A Blanchard család kiakadt

Szintén a kivetített Münchhausen-szindróma állt a tavaly nyáron bemutatott Éles tárgyak című sorozat középpontjában is, de mivel az a széria annyi minden másról is szólt, sosem tudott vagy akart olyan mélyre menni a kórkép megértésében, mint A tett, ráadásul az ott látható történetet nem a való élet, hanem Gillian Flynn írónő fantáziája ihlette. A Making the Murderer című true crime dokuszéria gigászi sikere óta a hírhedt bűntettek tévés feldolgozásai most amúgy is fénykorukat élik, ráadásul van egy olyan előnyük, hogy egymással párhuzamosan készülhet belőlük dokumentumfilm, dokusorozat és fikciós nagyjátékfilm vagy akár tévésorozat is.

Patricia Arquette és Joey King A tett című sorozatban

Patricia Arquette és Joey King A tett című sorozatban

Az HBO 2017-ben már dokumentumfilmben (Anya gyilkos kincse) dolgozta fel Blanchardék sztoriját, most megérkezett a Hulu sorozata, és legalább még két másik filmes projekt is fejlesztés alatt áll a témában. Gypsy Blanchard családja már javában perli A tett alkotóit, mondván, az ő közreműködésük és engedélyük nélkül vitték filmre a történetet, ráadásul a családtagok közreműködnek egy másik, készülő forgatókönyvben is, hogy visszavágjanak a Hulunak. Persze könnyen előfordulhat, hogy pont A tett sikere miatt a közeljövőben senki nem akarja majd újra feldolgozni a témát. Egy biztos: a tágabb Blanchard rokonság most azzal turnézza körbe a sajtót, hogy a széria teli van pontatlanságokkal, és majd az általuk támogatott verzió mutatja csak meg a teljes igazságot. Persze mindez szépen hangzik, csakhogy egyetlen igazán fontos hibára sem hívták fel a figyelmet, és a rendelkezésre álló információk alapján A tett egész pontosan meséli el mindazt, ami történt.

Dee Dee, az álomanya

Dee Deet nagyon korán hagyta el a férje, ő pedig egyedül maradt a kis Gypsyvel. A különféle betegségek nagyon hamar megjelentek a kislány kórlapján, szinte felsorolni is lehetetlen, hogy bő két évtized alatt hány különféle kór kezdte ki Gypsy szervezetét, legalábbis papíron. Gyakran ugyanarra a problémára több különböző betegséget is kitalált az ilyen téren rendkívül kreatív anyuka. Bár lánya tökéletesen tudott enni, az élelmet egy csövön át, pépesítve juttatta egyenesen a gyomrába (a sorozat egyik emlékezetes pillanata, amikor leturmixolja a rendelt pizzát, miközben a lány simán meg is ehetné), és ugyan semmi gond nem volt Gypsy járásával, az anyja tolószékbe kényszerítette, és nyilvánosan soha nem mutatkozhatott két lábra állva.

Amikor kamaszodni kezdett, az anyja azáltal helyezett rá nyomást, hogy amennyiben kiderülne az igazság, a sok pénzt és adományt, amit kaptak, majd mind elveszik tőlük, és a rendőrség majd a lányt tartóztatja le emiatt, hiszen ő volt az, aki évekig tolószékesnek tettette magát. Az évek során a rák különböző formáit találta ki, és Gypsy azért volt folyton kopaszra borotválva, hogy az emberek elhiggyék a betegségét. Azt hazudta a lányáról, hogy szellemileg egy hétéves gyerek szintjén áll, ezért a kórházakban járva folyton ő beszélt helyette, és a kioktató és nyomulós stílusával számos orvost meggyőzött a különféle beavatkozások fontosságáról annak ellenére, hogy az anyja szaván kívül semmi nem igazolta az általa felvázolt tüneteket. Dee Dee történeteinek hihetőségét segítette, hogy 2005-ben az otthonuk megsemmisült a Katrina hurrikán pusztításában, ami alkalmat adott a nőnek, hogy mindig olyan orvosi papírokra hivatkozzon, amelyek megsemmisültek a katasztrófában. A tett egyik borzalmas jelenetében még azt is elintézi, hogy egy fogorvos Gypsy összes fogát kiszedje, mondván, így legalább nem romlanak tovább, mivel a gyomron keresztül való táplálkozás miatt úgysincs szüksége rájuk.

Patricia Arquette és Joey King a Tett című sorozatban

Patricia Arquette és Joey King a Tett című sorozatban

Miért nem bukott le?

Borzasztó nehéz elhinni, hogy valaki egy ennyire komplex hazugságcunamival évtizedekig ne bukjon le, de Dee Deet segítette, hogy az emberek alapvetően nem feltételeznének semmi rosszat egy beteg gyermekét egyedül nevelő édesanyáról. A sorozat azt is bemutatja, hogy ha bárki gyanakodni kezdett, az asszony milyen fondorlatos módon tudta kidumálni magát, alapvetően az emberek jóságára és sajnálatára építve. Ennek ellenére kisebb fajta csoda, hogy az orvosok nem fedezték fel a csalást, és ez nem is teljesen igaz. A rendőrök a nyomozás során rábukkantak egy pár évvel korábbi orvosi aktára, amelyben szerepelt, hogy az orvos számára gyanús volt Gypsy rengeteg betegsége, és arra kezdett gyanakodni, hogy az anyja kivetített Münchhausen-szindrómában szenved. Javasolta ennek kivizsgálását, azonban ez sohasem történt meg, és az orvos később azt nyilatkozta, már bánja, hogy nem ragaszkodott határozottabban ezekhez a vizsgálatokhoz.

Dee Dee rendszeresen hazudott Gypsy életkoráról nemcsak az orvosoknak és az embereknek, hanem magának a lánynak is, aki sok-sok éven át évekkel fiatalabbnak hitte magát a valós koránál, így például arról sem értesült időben, hogy betöltötte a nagykorúságot. A látszat kedvéért folyton Disney-hercegnőnek öltöztette, plüssállatokat vett neki ajándékba, és odahaza egyfolytában meséket nézetett vele, vagyis mindent megtett azért, hogy a gyereke lélekben is gyerek maradjon. A pechje az volt, hogy nem maradt.

A gyilkos szerelmespár

Az anyja határozott tiltása ellenére a nemiség és a férfiak iránt érdeklődni kezdő Gypsy titokban vett magának egy laptopot, és egy keresztény randioldalon ismerkedett. Itt ismerte meg Nick Godejohnt, a zavaros lelkű, a BDSM (szado-mazo szex) iránt erősen vonzódó férfit, akivel gyakorlatilag online szerelmespár lettek. Közösen tervelték ki, hogy a férfi majd megszabadítja őt az anyja fogságából. Erre egészen 2015 nyaráig kellett várni, amikor Godejohn átjött a Blanchard-házba, hogy megölje Dee Deet. Mialatt a férfi a hálószobában végzett az anyjával, Gypsy a fürdőszobába zárkózott be, hogy minél kevésbé hallja az anyja haláltusáját.

Nicholas és Gypsy

Nicholas és Gypsy

A gyilkosság után együtt szöktek el a férfihoz, és bár azt gondolták, hogy soha nem kapják el őket, a rendőrség hamar rájuk talált, és mindkettőjüket letartóztatta. Godejohnt életfogytiglanra, Gypsyt tíz év börtönre ítélték. A lány érzései ma ellentmondásosak az anyja iránt: sokszor gyűlöli azért, amit a nő tett vele, és amire az évek során kényszerítette, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy amit tett, leginkább a magányossága és a szeretetéhsége miatt tette: fontos volt számára, hogy az emberek jó emberként tekintsenek rá.

A Blanchard család tragédiáját bemutató sorozat nyolc részben, lassan építkezve mutatja be ezt a bizarr kapcsolatot, és családi drámaként legalább annyira izgalmas, mint thrillerként. Az alkotók kellő figyelmet fordítottak arra, hogy a két karakter viszonya feszültséggel teli és izgalmas legyen, de a sikert javarészt a két csodálatos színészüknek köszönhetik. A Sráckor óta Patricia Arquette a második színészi fénykorát éli, és A tett Dee Deejeként egyszerre tud fenyegető manipulátor és gyenge, megtört nő lenni, míg a Gypsyt játszó Joey King csodásan adja vissza egy lány feleszmélését és fellázadását az elnyomása ellen. Az átalakulása egészen félelmetes. Mindenkinek ajánlom, hogy a sorozat után nézzen meg róla néhány civil fotót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top