Szabadidő

Kihalás fenyegeti az egyik magyar kutyafajtát

Kihalás szélére sodródott a kuvasz, a tenyésztők összefogást sürgetnek.

Komoly bajban az egyik legősibb magyar kutyafajta, a kuvasz. A hivatalos adatok alapján az éves szaporulat 150-250 egyed közötti, ez a kihalási fázis – írja az Index. A kuvasztenyésztők ezért széles körű társadalmi összefogást hirdettek és összefogást sürgetnek a fajta megmentése érdekében.

Eltűnhet a fajta. Fotó: Wikipédia

Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesületben a minőségi kuvasz szukacsaládok és erős génállományú alapállomány létrehozását 5-10 év alatt tervezik.

A kuvasz a magyar kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájőrző kutya, talán ősibb, mint a komondor. A pásztorkodás megszűntével a tanyák és vidéki kúriák nyájőrző kutyája lett, s esténként, ha eleresztették őket a láncról, életveszélyes volt magányosan csámborogni az alföldi tanyák közt. A kuvasz őrző-védő pásztorkutya, de hajdan vadászkutyaként medve-, bölény- és őstulokvadászatnál alkalmazták, ma gazdaságok és házak őrzésére használják. Büszkeséget és nemességet sugárzó kinézete miatt manapság egyre többen tartják – olvasható a Wikipédián.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top