Szabadidő

Egyre több Airbnb-szállásról derül ki, hogy kamerázzák a vendégeket

A szállásmegosztó szolgáltatás igyekszik tenni az illegális videózás ellen, de nem mindig sikerül megfelelően kezelnie a helyzetet.

Múlt héten járta be a világot a hír, hogy egy dél-koreai szállodában videón rögzítették a vendégeket, erre a szolgáltatásra pedig előfizetéses modellben lehetett feliratkozni. Ez az ügy nem egy, az Airbnb-n hirdetett szálláson pattant ki, azonban elég volt belenézni az NLCafé archívumába, mindjárt két korábbi esetet is találtam, amikor rémálomba torkollott a nyaralás a rejtett kamerák felfedezését követően.

A The Atlantic pedig éppen tegnap számolt be róla, hogy az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet: idén januárban egy Max Vest nevű férfi Miamiban bérelt szállást az Airbnb-n keresztül, ahol szintén kamerát talált az egyik szobában. Vest először pánikba esett, mert azt hitte, hogy a szállásadója élőben figyeli, de később rájött, hogy csak egy memóriakártya rögzítette a képeket, így azokat kiszedte a kamerából, majd távozott. Az esetet jelentette a szállásközvetítő oldalnak is, amely szállodai szobát bérelt neki, és megígérték, hogy felderítik az esetet. A férfi a pénzét is visszakapta, mégis úgy érzi, hogy a cég nem járt el túl körültekintően a vizsgálat során, panaszát pedig érzése szerint nem kezelték a megfelelő helyen, mintha csak egy kellemetlen ügyfél kötözködéséről lett volna szó.

„Nem egyszerűen egy kellemetlen élményben volt részem, hanem bűncselekmény áldozatává váltam” – mondta Vest a The Atlanticnak nyilatkozva.

Az Airbnb lehetővé teszi a szállásadóknak kamerák felszerelését, de kizárólag a közös helyiségekben, a háló-, és fürdőszobákban nem. A kamerák elhelyezkedéséről és látószögéről is tájékoztatni kell a lehetséges bérlőket, akik csupán beleegyezésük kifejezését követően bérelhetik ki a szállást. Ettől függetlenül több olyan eset előfordult már, amikor olyan helyen találtak kamerákat, ahol azoknak semmi keresnivalója. Az Airbnb igyekszik kiszűrni a lehetséges bűnelkövetőket, igaz, erre az USA területén több lehetőségük van, ott ugyanis számos olyan nyilvános adatbázis érhető el, amelyekben például a szexuális bűnelkövetőket, vagy a nagyobb súlyú bűncselekményekért elítélt bűnözőket listázzák. Ha pedig kiderül, hogy a szállásadó valóban engedély nélkül videózta vendégeit, rövid úton kitiltják az oldalról.

A The Atlantic-nak azonban több felhasználó is nyilatkozott, hogy panaszaik ellenére az Airbnb nem mindig következetes saját szabályzatával szemben, illetve olyan is előfordult, amikor nem megfelelő tájékoztatást kaptak, hogy mit kell tenniük az adott helyzetben.

Egyes szállásokon az ébresztőórába épített kamera figyelte meg az Airbnb-felhasználókat (Fotó: iStockphoto)

„Szörnyű példákról lehetett már hallani egyes Airbnb-szállásadókról, például történt olyan eset, amikor valaki az ágy mellé helyezett ébresztőórában talált kamerát” – írta Jeff Bigham, a Carnegie Mellon egyetem informatikával foglalkozó professzora, aki maga is leplezett már le képrögzítő berendezést Airbnb-szálláson, ám ezután többször falakba ütközött, amikor ezt próbálta jelezni a cégnek. „Ha a hálószobában vagy a fürdőben talál valaki kamerát, az Airbnb nagyon segítőkész. Azonban, ha máshol találunk egy olyan kamerát, amiről korábban nem tájékoztattak, nem nyújt semmiféle támogatást.”

Bigham még januárban jelezte az Airbnb-nek, hogy az általa felfedezett kamerákat nem jelezték a szállás oldalán. A cég azonban azzal reagált, hogy azokat látni lehetett a fotókon. Ettől függetlenül, miután Bigham erről írt blogposztját felkapták, az Airbnb bocsánatot kért, és visszafizette a bérleti díjat.

Hasonlóan járt egy Noelle De Guzman nevű edző is, aki szilveszterkor a Fülöp-szigeteken pihent a családjával. Miután jelezte az Airbnb-nek, hogy kamerákat talált a szállásán, a cég értesítette a szállásadóját, hogy vizsgálatot indítottak ellene, Guzmannak pedig azt mondták, személyesen kérdezze meg a szállásadójától, hogy mi célt szolgálnak a kamerák. Ez teljes mértékben szembemegy az Airbnb saját üzleti szabályzatával.

A helyzetet nehezíti, hogy az Airbnb csak közvetít a szállásadók és a bérlők között, utóbbiak viszont gyakran úgy gondolják, hogy a vállalat bárhol képes beavatkozni, akár a helyi törvények megkerülésével is. Vest esete is kiválóan példázza ezt: a férfi magához vette a szabályellenes kamerában található memóriakártyát, hogy legyen bizonyítéka, emellett nála volt a szállásadója kulcsa is, amikor távozott. Hiába ment azonban a rendőrségre, a rendőrök lopással vádolták meg, bármennyire is bizonygatta, hogy bűncselekmény áldozata lett. A rendőrök viszont nem így látták, mivel a szállásadó a saját otthonában helyezte el a kamerákat – vagyis, szerintük, bár az Airbnb szabályzatát megsértette, bűncselekményt nem követett el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top