Szabadidő

Sakkbajnok lett a hajléktalan kisfiúból, aki egy éve még azt se tudta, mi az a sakk

A nyolcéves, nigériai származású Tani arról álmodik, hogy egy szép napon ő lesz a legfiatalabb sakknagymester.
sakk bajnok hajléktalan kisfiú

Bár egy éve még azt se igen tudta, hogy a sakkot eszik-e, vagy isszák, a nyolcéves Tanitoluwa Adewumi most megnyerte a New York államban rendezett iskolai sakkbajnokság korosztályos döntőjét. A nigériai származású kisfiú, aki szüleivel 2017 júniusában emigrált az Egyesült Államokba, a CNN amerikai hírcsatornának nyilatkozva elárulta, legnagyobb álma az, hogy egyszer ő lehessen a valaha volt legfiatalabb sakknagymester.

„Tani az egyik legtaktikusabb tanítványom. Fantasztikus memóriája van” – ezt pedig már Shawn Martinez mondja, annak az általános iskolásokból álló sakkcsapatnak a vezetője, amelynek Tani is a tagja lett. A csapatkapitány hozzátette, Tani eredményei leginkább azért figyelemfelkeltőek, mert egy év alatt, a nulláról küzdötte fel magát erre a szintre.

Kayode Adewumi, Tani édesapja a hírcsatornának elmondta, családjával azért hagyták hátra szülőföldjüket, mert féltek a Boko Haram nevű iszlamista, szektás mozgalom támadásaitól. „Az elmúlt egy évet ugyan egy hajléktalanszállón kellett töltenünk, de legalább biztonságban voltunk, az Egyesült Államokban” – mondja.

Az apa beszélt arról is, Tani a szállón sakkozott először, lenyűgöző eredményeit pedig éppúgy köszönheti a veleszületett képességeinek, mint szorgalmának és kitartásának:  „A Tanival egyidős gyerekek hetente 50-100 fejtörő feladatot oldanak meg, Tani ezzel szemben 500-at.” „Azért szeretem a sakkot, mert ebben a játékban sokat kell gondolkodni” – vallja be a sakkbajnok kisfiú, aki győzelmével egy csapásra megoldotta családja minden problémáját.

Azzal ugyanis, hogy híre ment, hogy egy hajléktalan kisfiú nyerte a bajnokságot, többen is felfigyeltek a családra: a bajnokság egyik jószívű szervezője lakhatást, civilek pedig pénzadományokat, autót és jogi segítséget ajánlottak fel nekik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top