Szabadidő

Saját fotójával tiltakozik a retusálás ellen a sorozatsztár

Az egyik legnépszerűbb amerikai sorozat egyik főszereplője Instagram-oldalán rendszeresen testpozitív üzeneteket tesz közzé, és ehhez saját magazinos képeit sem rest kigúnyolni.

A 2016-ban indult The Good Place című sorozat az elmúlt évek egyik legjobb sitcomjának bizonyult, az indulást követő évben el is nyerte a Critics’ Choice legizgalmasabb új sorozatnak járó díját. A főbb szerepekben olyan nevek parádéznak, mint a mindig csodálatos Kristen Bell és a karrierjébe új életet lehelő Ted Danson. A legjobb alakítások azonban nem hozzájuk fűződnek, hanem a kisebb szerepekben látható mellékszereplőkhöz, például a gőgös, kékvérű örökösnőt alakító Jameela Jamilhoz. 

Az egykor tanárként, majd a BBC rádiós műsorvezetőjeként dolgozó nőnek ráadásul ez az első komolyabb szerepe a kamerák előtt, így különösen elismerésre méltó az alakítása. Jamil azonban nem csak a képernyőn látható munkájával hívja fel magára a figyelmet: már régóta dolgozik ugyanis aktivistaként. 2015-ben létrehozta Why Not People? nevű cégét, amellyel kifejezetten mozgáskorlátozott emberek számára szervez különféle szórakoztatóipari rendezvényeket. Tavaly pedig az I Weigh nevet viselő Instagram-oldalt indította el, amelyen keresztül testpozitív üzeneteket közvetít a követői számára. 

Jameela Jamil nemcsak kiváló színésznő, de a pozitív társadalmi üzeneteket is komolyan veszi (Fotó: Getty Images)

Különösen fontos küldetése pedig azoknak a szépségipari márkáknak az edukálása, amelyek még napjainkban is olyan üzenetekkel kommunikálnak a vásárlóik felé, amelyekben megszégyenítik vagy más módon kényelmetlen helyzetbe hozzák azokat, akik nem modellalkatúak, vagy más módon nem passzolnak az úgynevezett tradicionális szépségideálokhoz. Jamil Instagram-posztjai hatására már több márka is meghátrált, és lecserélte korábbi, negatív felhangú üzeneteit. 

A színésznő azonban nem csak másokat kritizál, nemrég például egy saját, feltehetően egy magazinos fotózás során készült fotón mutatta be, hogy milyen károkat okozhat a nőknek, ha agyonretusált, teljesen természetellenes fotókon ábrázolják őket a médiában. 

A fenti képen mindenhová odaírta, hogy mi a probléma: „Nem így nézek ki, halálra retusáltak” – ezzel indít. A következő sorban a kérdés: „Hol vannak a striák a mellemről?”, majd ezt követi a vallomás: „A karom sem ilyen vékony.” Ezután kiderül, hogy a bőrszínén is sokat világosítottak, valamint hogy a retusálás miatt gyűlölik a nők a saját térdüket. Jamil hozzáteszi: „A valódi térdeim úgy néznek ki, mint egy vagina, és ez teljesen rendben van!” 

A legalsó üzenet pedig így szól: „Még a bokámat is retusálták! Képzeljétek el, milyen érzés, amikor azon kezdesz gondolkodni, hogy mi lehet a baj a bokáddal!”

Részünkről imádjuk Jameela Jamilt, és reméljük, hogy egyhamar nem hagyja abba a hasonló posztok publikálását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top