Szabadidő

Oscar 2019: Így mondott köszönetet a legjobb színésznőnek választott Olivia Colman

Talán az idei díjátadó legnagyobb meglepetéseként, igaz, teljesen megérdemelten vehette át az aranyszobrot.

Az idei díjátadó gálán a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra sokan már előre felvésték volna Glenn Close nevét, hiszen a The Wife című filmben nyújtott alakításáért eddig minden elképzelhető díjat bezsebelt. A filmakadémia zsűrije azonban máshogy gondolta, így a legjobb színésznőnek járó Oscart végül Olivia Colman kapta A kedvenc című kosztümös fim főszerepéért.

A díjat a tavalyi nyertes Frances McDormand és a tavalyi legjobb férfi mellékszereplő díját elnyerő, most feltehetően egy Walter White-hasonmásversenyre készülő Sam Rockwell adta át a sokk határán lévő Colmannak, akit szinte úgy kellett feltámogatni a színpadra, miközben patakokban folytak az arcán az örömkönnyek.

A 2019-es Oscar-gála színész nyertesei (b-j.): Rami Malek, Olivia Colman, Regina King, Mahershala Ali (Fotó: Getty Images)

Mire a mikrofonhoz ért, addigra azért már tudott mosolyogni is, de láthatóan rettenetesen zavarban volt, A kedvenc-béli partnere, Emma Stone pedig szintén nagyon meghatódva, állva tapsolta tovább kolléganőjét. Olivia Colman eleinte kereste a szavakat, aztán igyekezett mindenkinek köszönetet mondani, kezdve Jorgosz Lantimosszal, A kedvenc rendezőjével. Emma Stone-t zavarában ugyan Emilynek nevezte, de valószínűleg Stone csak mosolygott a nyelvbotláson.

„Én… hű… hát ez tényleg komolyan nagyon stresszes. Ez nagyon vicces. Lett egy Oscar-díjam. Oké. Rengeteg embernek kell megköszönnöm, szóval, ha valakit kihagynék, azt később meg fogom találni, és kap tőlem egy hatalmas csókot, szóval bocsánat, ha most valaki kimaradna. Yorgos, te vagy az én legjobb rendezőm, és ez a legjobb film. Emily és Rachel pedig a két legcsodálatosabb nő a világon, akikbe beleszerethettem, és akikkel nap mint nap együtt dolgozhattam – képzelhetitek, hogy milyen jó dolgom volt. Elképesztő, hogy egy kategóriában lehettem ezekkel az elképesztő nőkkel. Glenn Close…annyi ideje bálványozlak… nem így akartam ezt az egészet. Csodálatos vagy, és nagyon szeretlek.

Mindannyiótokat nagyon szeretlek. Köszönöm Lindy Kingnek, az ügynökömnek, aki több mint 20 évvel ezelőtt szerződtetett le, nagyon köszönöm neked! Köszönöm Olive-nek, Hildynek és Brynnának, aki olyan dolgokra vesz rá, amikre nemet mondtam volna, de neki volt igaza. Anyukámnak és apukámnak… hát… tudjátok. A gyerekeimnek, otthon… nézzétek! De ha nem nézitek… hát… akkor végül is ti csináltátok jól. Azért remélem, néztétek, mert ez nem fog megtörténni még egyszer.

Azoknak a kislányoknak, akik hasonló beszédeket gyakorolnak a tévé előtt: sosem tudhatjátok. Amikor takarítónőként dolgoztam – amit egyébként imádtam –, akkor elég sok időt töltöttem azzal, hogy ezt elképzeltem. Oké, be kell fejeznem… Köszönöm a férjemnek, Ednek, a legjobb barátomnak, nagyon szeretlek, 25 éve a legjobb barátom vagy. Ó, sírni fog. Én nem fogok… Nagyon köszönöm a Foxnak, a stábnak, a szereplőknek, Francesnek, Samnek… Nagyon köszönöm, köszi Lady Gaga! Köszönöm!”

Az este fair play díját pedig egyértelműen Glenn Close kapja, aki rendkívül elegánsan és kedvesen vette tudomásul, hogy erről a díjátadó gáláról üres kézzel kellett hazatérnie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top