Szabadidő

Ismét veszélyben Karcsi és Klára, a békéscsabai gólyapár

Megint áthelyezték a fészküket, pedig a két gólya tavaly sem fogadta el az új helyét.

Ismét veszélyben van Karcsi és Klára, a békéscsabai gólyapár. A madarak évek óta hűségesen visszajárnak a fészekre, fiókákat nevelnek, ám a fészküket ismét át akarják helyezni – írja a Greenfo.

A Bartók Béla 20. szám előtt található villanyoszlopon 1993 óta van gólyafészek, amelyből a Magyar Madártani Egyesület adatbázisa szerint 50 fióka repült az évek során. Az ott lévő ingatlan új tulajdonosának a kérésére viszont a hatóság tavaly úgy döntött, áthelyezik a fészket.

A fészektartó átkerült az út túloldalára, a régire pedig műanyag csöveket erősítettek, hogy a gólyák ne tudjanak odafészkelni.

Karcsi és Klára azonban ragaszkodott a korábbi helyéhez. Annyira, hogy a csövek ellenére az eredeti helyen építettek új otthont maguknak. Ez látszik ezen az utcaképen, amely tavaly nyáron készült. A jobb oldalon az egyik gólya áll a fészekben, a másik oldalon az üres fészektartó.

Többen abban bíztak, hogy a fészektartó visszakerül a régi helyére, de sajnos más történt. A megyei kormányhivatal megbízásából az áramszolgáltató emberei a fészket eltávolították, majd átrakták arra az oszlopra, amelyet tavaly sem fogadtak el a gólyák. A régi helyre pedig leszállásgátlót tettek, nehogy a madarak ismét ott rakjanak fészket.

A fészek áthelyezéséről a Körös Hírcentrum oldalán láthatsz képeket.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top