Szabadidő

Hazaindult Afrikából Zoltán, a gemenci fekete gólya

Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci fekete gólyáról, most már harmadik alkalommal teszi meg 13 ezer kilométeres útját Baja környéki fészke és a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között.

Zoltán, a gemenci fekete gólya néhány nappal ezelőtt kezdte el tavaszi vonulását, és Szudán déli részén olyan területre ért, ahol megfelelő térerő van az adatátvitelhez. A madár a várakozások szerint március közepén érkezik Gemencre.

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik több alkalommal úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásáról. A madárra 2016. június 23-án szereltek jeladót a gemenci erdőben.

A jeladó felszerelése Zoltánra 2016. június 23-án, Fotó: gemenczrt.hu

A nyomon követett fekete gólya az adatok szerint 2018. szeptember 5-én kelt útra, 26-án hagyta el Európát Gallipoli és Sarköy között. Szeptember 29-én ért a török-szír határvidékre, Aleppo közelébe, a hónap utolsó napján Libanonban, Bejrút közelében éjszakázott. Szeptemberben tíz napot töltött vonulással, ezalatt összesen 2315 kilométert tett meg Gemenctől. Október 9-én érkezett meg jól bevált, első afrikai tartózkodási helyére, Szudán és a Közép-Afrikai Köztársaság határvidékére, a legfrissebb adatok pedig visszaútjának megkezdését jelezték – írja honlapján a Gemenc Zrt.

Az erdőgazdaság arról is beszámolt, hogy remélhetően hazafelé tart Gemenc egy másik gólyája, Tóbiás is, aki rendszerint elsőként érkezik vissza bekamerázott fészkébe.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top