Szabadidő

Azt hitték, kihalt, most újra felbukkant a világ legnagyobb méhe

Az indonéz óriásméh akár 6 centisre is megnőhet, és hatalmas állkapcsa van, mint egy szarvasbogárnak.

Újra felfedezték a világ legnagyobb méhét, évtizedekkel azután, hogy a tudósok azt hitték, teljesen eltűnt. A felnőtt hüvelykujj méretű rovarra egy eldugott indonéz szigeten bukkantak rá – írja a BBC.

A kutatók többnapos keresés után találtak egy nőstény óriásméhet, amelyet lefotóztak, és videóra vettek. Legutóbb 1981-ban láttak ilyen méhet, ezért a tudósok azt hitték, kihalt.

Lélegzetelállító volt látni ezt a »repülő bulldogot«, egy olyan rovart, amelyről nem tudtuk biztosan, létezik-e még. Hihetetlen volt hallani az óriási szárnyak zümmögését, és élőben megtapasztalni, milyen gyönyörű és hatalmas állatokról van szó

– mondta elragadtatva Clay Bolt természetfotós, aki az első képeket készítette az óriásméhről.

Az indonéz vagy Wallace óriásméh 6 centiméter hosszúra is megnőhet, ezzel a világ legnagyobb méhfaja. Leginkább egy fekete darázsra hasonlít, de hatalmas, szarvasbogárra emlékeztető állkapcsa van. A nőstény termeszvárakba építi a fészkét, amelyet ragadós gyantával véd meg a behatoló termeszektől.

A mostani felfedezés után a szakemberek abban reménykednek, hogy a környező erdőkben még több lehet az egyik legritkább és leginkább keresett rovarfajból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top