nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Meghalt Fésűs Éva író

Meghalt Fésűs Éva író

Pályafutása során húsznál is több mesekönyve jelent meg.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Életének 93. évében elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas író – tájékoztatta a Kaposvári Polgármesteri Hivatal az MTI-t.

Fésűs Éva 1926-ban született Cegléden. Kereskedelmi középiskolában érettségizett, 1950-ben férjhez ment, és Kaposváron telepedett le, nyugdíjba vonulásáig gyors- és gépírónőként dolgozott.

Életének 93. évében, 2019. február 21-én elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas író, költő. A felvétel 2017. március 15-én a Parlamentben készült az állami kitüntetések átadásán (MTI/Kovács Attila)

Már kisgyermekként elbűvölte a mesék és az irodalom világa, tízéves korától írt verseket, az 1950-es évektől rádiójátékokat, 1969-től mesefilm-forgatókönyveket. Meseírói pályafutása a Gyermekrádiónál kezdődött 1958-ban. 

1968-ban jelent meg első mesekönyve, a Csupafül. Dolgozott a Magyar Televíziónak, műveiből bábfilmek, mesefilmek készültek. Nyugdíjazása után, 1987-ben jelent meg első komoly önálló kötete, Az ezüsthegedű, amely azóta 12 kiadást ért meg – írja a KaposPont.

Pályafutása során húsznál is több mesekönyve, három évvel ezelőtt pedig egy felnőtteknek szóló verseskötete is megjelent.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2006-ban, a Kossuth-díjat pedig 2017-ben vehette át.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon