Szabadidő

Néhány napig ismét látható a világhírű „tűzvízesés”

A különleges látványosság a természet optikai trükkje, minden évben csak ekkortájt tekinthető meg.

Aki szeretné saját szemével látni a ritka természeti jelenséget, jól teszi, ha viszonylag gyorsan elindul a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található Horsetail-vízesés felé, ahol minden év februárjában néhány napig az alábbi látvány fogadja a kirándulókat.

A videón úgy látszik, mintha a hatalmas szikláról egy izzó lávafolyam hullana a mélybe, ez azonban csak optikai csalódás: a nap sugarai festik meg így a vizet, mivel a Föld pozíciója miatt a fény megfelelő szögben éri a vízesést.

A különleges esemény időszakában turisták százai keresik fel a helyszínt mindennap. A délutáni, kora esti órákban lehet a legjobban megfigyelni a „tűzesést”.

„Teljesen elámultam, amikor megérkeztünk a helyszínre – mondta a fenti képeket készítő Vaché Geyoghlian kaliforniai fotós a CNN hírcsatornának nyilatkozva. – Földbe gyökerezett a lábam, hogy végre a saját szememmel láthatom, és ráadásul még jó fotókat is tudok készíteni. Egy barátommal érkeztem a nemzeti parkba, délután kettő és fél három között értünk oda, mi voltunk aznap az elsők. Persze, ez nem tartott sokáig, rövid idő alatt több száz ember érkezett, hogy ők is szemtanúi legyenek a különleges jelenségnek.”

A Yosemite Nemzeti Park hivatalos közleményt is kiadott az eseménnyel kapcsolatban. Felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a jellegzetes fényhatást körülbelül most vasárnapig lehet megtekinteni, utána gyors iramban gyengül a fény ereje, jövő héten pedig már valószínűleg nem lesz látható.

A nagy érdeklődésre való tekintettel külön parkolót is kialakítottak azoknak, akik kifejezetten ezt a jelenséget szeretnék megtekinteni a park területén.

A nemzeti park szakemberei arra is felhívták a figyelmet, hogy a különleges fényjelenség csak ideális körülmények között látható, akár kevés pára vagy kisebb felhőzet is megakadályozhatja a tűzvízesés megjelenését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top