Szabadidő

Tilos lesz magáncélra használni a munkahelyi számítógépet

Az uniós adatvédelmi rend miatt változik a munka törvénykönyve.

A GDPR, az uniós adatvédelmi rend miatt változik a munkahelyi számítógépek használatának szabályozása. Egy friss törvényjavaslat szerint módosul A munka törvénykönyve, és tilos lesz a munkavégzésre kapott számítógépet magáncélra használni – írja a Blokkk.com.

A javaslat általános jelleggel írná elő, hogy a munkavállaló csak munkára használhatja a céges számítógépet. És nem csak a Facebook vagy a csetelés, hanem a magán-e-mailezés is tiltott lenne.

Az indoklás szerint a szigorításra azért van szükség, mert a munkáltató ellenőrizheti, hogy a dolgozó tényleg csak munkára használja-e a munkahelyi gépet. A privát, magáncélú adatokba azonban csak addig tekinthet bele a munkáltató, amíg el tudja dönteni, magáncélú adatról van-e szó.

Ezt viszont a gyakorlatban elég nehéz kivitelezni, ezért en bloc megtiltják a céges gép magáncélú használatát. Így elvileg nem is kerülhet magáncélú adat a gépre, vagyis nincs adatkezelési probléma.

A munka törvénykönyve jelenleg csak távmunka esetén szabályozza, hogy a munkáltatótól kapott számítógépet csak munkára lehet használni, ezt a korlátozást pedig a cég akár ellenőrizheti is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top